Nemůžete samozřejmě očekávat, že živý plot bude svou funkci plnit hned od chvíle, kdy jste keříky nebo stromky zasadili. Trpělivost se vám ale vyplatí. Po několika letech budete mít zahradu jako na zámku. Pohled na  hustý zelený plot je určitě příjemnější, než na masivní zeď, navíc dobře utlumí hluk a bude umět zachytávat prach z ulice.

Z čeho živý plot postavit?

Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete pro živý plot z jehličnanů, nebo listnatých rostlin. Ty první rostou pomaleji, ale jsou zelené i v zimě. Druhé dosáhnou požadované výšky rychleji, navíc vás budou v průběhu roku těšit svou barevnou proměnlivostí i květy.  Jaké druhy dřevin jsou nejžádanější?

Živý plot můžete doplnit i tvarovanými solitéry.
Autor: Chaty a chalupy
Jehličnany: Mezi nimi jednoznačně kralují túje a cypřiše. K výsadbě můžete ale můžete použít i jalovec sloupový, pěkně působí také plot ze smrčků.

Listnaté: Tady vede buxus, neboli zimostráz. Dobře se tvaruje a je zelený i v zimě. Oblíbený je i ptačí zob (neopadavý). Oceníte ale třeba také habr, který je jako jeden z mála neprůhledný i v zimě, když mu opadalo listí. Pro živé ploty se hodí i tavolník nebo dřišťál.

Výběr je široký, sadba se navíc prodává v různých výškách. Pokud chcete mít živý plot co nejdříve, můžete zvolit vzrostlejší rostliny. Ty jsou ale o hodně dražší a také choulostivější při přesazování.  Pečlivě si proto musíte hlídat, v jakém jsou stavu hlavně kořenové baly, viz článek:

Pozor, prodávají se mrtvé stromky pro živé ploty!

Pozor, prodávají se mrtvé stromky pro živé ploty!

Loni na podzim jsme vysadili živý plot z tújí. Hodně jsme rostliny zalévali, přes zimu i zjara byl plot pěkně zelený, jenže teď začala i po vydatných…celý článek

Jak živý plot „postavit“?

Od pevného plotu vysazujte ten zelený v dostatečné vzdálenosti, abyste později měli přístup k jeho sestříhávání.
Autor: Archiv
1) Nejprve si pomocí provázku pečlivě vyměřte, kde bude plot stát. Pokud jím budete lemovat stávající pevný plot, ten zelený vysaďte s odstupem vnější strany 50 – 75 cm od něj. Jen tak si zajistíte přístup k jeho budoucímu tvarování.

2) Vykopejte cca 40 cm široké jámy ve vzdálenosti 50 – 100 cm od sebe podle druhu.

3) Na dno dejte substrát nebo kompost, rostliny se tak lépe ujmou. Nepoužívejte čerstvý hnůj, spálili byste kořeny!

4) Kořeny přihrňte hlínou tak, aby dřevina nebyla ani příliš utopená, ani zasazena příliš mělce. Pokud mají kořeny jutový obal, nechte ho na nich, juta se rozloží.

5) Rostliny důkladně zalijte. Zvláště túje potřebují zálivku i v zimních měsících v době, kdy nemrzne.

VÝZVA: Máte už na zahradě pěkný živý plot? Rozdělte se s ostatními čtenáři Blesk.cz  o své zkušenosti! Napište na tip@blesk.cz, inspirujte je i fotografiemi! Do předmětu uveďte heslo HOBBY.

Na co si dát pozor

  • Největší omyl je sázet rostliny příliš blízko u sebe s tím, že se tak rychleji zahustí. Opak je pravdou, natěsnané rostliny se budou navzájem dusit!
  • Živý plot vyžaduje nepříliš složitou, za to vytrvalou péči. Musíte ho pravidelně stříhat, jen tak se zahustí a nebudete v něm mít okna. Spodní část by měla být vždy širší, než horní, aby se hodně světla dostalo i k dolním větvím.
  • Většina rostlin nesnáší psí moč. Budete tedy muset svého mazlíčka odnaučit tomu, aby si značkoval své teritorium. Jinak vám spolehlivě živý plot zahubí.