Účinky „zlatého kořenu“ neboli rozchodnice růžové ((Rhodiola rosea) znají altajské národy už více než čtyři století. Roste zejména v horách a na skalnatých loukách na rozsáhlém území od střední Evropy přes Turecko až po střední Asii. Tato huňatá, tučnolistá rostlina, která dorůstá výšky 30 až 50 centimetrů, kvete obvykle žlutě. Růžová se jí říká proto, že rozemleté kořeny voní silně po květech růží.

Co všechno „zlatý kořen“ umí?

Výtažek ze "zlatého kořene" používají i sportovci pro zvýšení výkonnosti.
Autor: profisport.cz
Kromě již zmíněné stimulace pohlavních orgánů mužů i žen a zvýšení sexuálního apetitu umí také pořádně nabudit k fyzickému a duševnímu výkonu. Neobsahuje kofein, přesto jsou povzbuzující účinky výtažku z kořenů až o 60 procent silnější, než když si dáte šálek kávy. Přípravky z rozchodnice rádi používají sportovci, studenti i manažeři.

Skvěle pomůže i starším lidem. Kyselina jantarová, kterou obsahuje, doslova omlazuje buňky a přispívá tak ke zpomalení stárnutí. Údajně také zlepšuje sluch.

Navíc zvyšuje bdělost, zlepšuje paměť, zvyšuje hladinu dopaminu stejně jako imunitní reakci organizmu a normalizuje hladiny glukózy v krvi. Působí preventivně proti virovým a bakteriálním onemocněním při ozáření nebo v jiných rizikových situacích.

Lékaři používají „zlatý kořen“ také při podpůrné léčbě rakoviny, onemocnění srdce, roztroušené sklerózy, Parkinsonovy nemoci, tuberkulózy, cukrovky a různých jaterních onemocnění, zejména hepatitidy.

Kde můžete rozchodnici růžovou sehnat?

Ještě před několika desítkami let byla velmi rozšířená ve volné přírodě. Pro její zázračné účinky ji ale lidé téměř vyhubili a dnes je tato rostlina přísně chráněná zákonem. Ale nezoufejte, v posledních letech její sazenice a semena nabízejí specializovaní zahradníci za cenu od 20 do 50 korun za kus. Pokud ji už pěstuje někdo ze sousedů, můžete ji snadno namnožit řízky.

Zázračná rostlina: Jak pěstovat kustovnici?

Zázračná rostlina: Jak pěstovat kustovnici?

Její plody jsou prý nejhodnotnějším ovocem na světě. Jejich užívání zaručuje podle čínské tradiční mediciny vitalitu, věčné mládí a u mužů prý podporuje…celý článek

Co potřebuje k životu?

Rozchodnice je skalní rostlina, potřebuje tedy spíše suchou, kamenitou půdu. Dobře se jí proto bude dařit třeba na okrasné skalce. Je to ostatně vzhledově atraktivní rostlina a vaší skalce bude určitě slušet. Na pěstování je zcela nenáročná, když bude mít nedostatek vláhy, neuschne, jen se „zatáhne“ do země.

Jak ji sklízet a užívat?

Rozchodnice růžová nemá svůj přívlastek podle barvy květů, ale podle vůně rozemletých kořenů.
Autor: zahradnictví Jikl.cz
Pro přípravu stimulačních a léčivých přípravků se používají především kořeny. Sklízejí se druhým až třetím rokem po vysetí, pokud jste koupili vzrostlejší sazenici, můžete sklízet už následující rok po vysazení.

Kořeny můžete usušit a rozdrtit na prášek. Doporučená dávka je 50 až 250 mg dvakrát až třikrát denně. Kořeny také můžete vyluhovat v třicetiprocentním alkoholu, pak se doporučuje užívat dvakrát až třikrát denně 25 až 40 kapek. Stejně jako u jiných léků ale platí, že výtažek „zlatého kořene“ není dobré používat ve větších než doporučených dávkách. Odborníci také doporučují léčbu vždy na několik týdnů přerušit.

LÍBÍ SE VÁM TENTO ČLÁNEK? HLASUJTE PRO NĚJ ZDE!