Jahodníky by měly po sklizni asi tři týdny odpočívat. Mezi tím záhony zbavte plevele a odstraňte šlahouny. Pokud jste měli rostliny podložené podestýlkou, vyhrabte ji. Jestli na záhonech počítáte se sklizní ještě v příštím roce, zalijte je a pohnojte Cereritem.

Zlikvidujte tříleté porosty, založte nové

Zanedbané porosty je dobré nejprve sežnout srpem. Ale pozor, listy sekejte nanejvýš 5 cm na srdéčky jahodníků, aby mohly znovu obrůst! Pokud máte na záhonu jahody už třetím rokem, je třeba je zlikvidovat. Možná vám to přijde líto, ale staré porosty bývají nemocné a mohly by zamořit mladší rostliny.

Dana Batulková: Zahradě dávám prostor pro život

Dana Batulková: Zahradě dávám prostor pro život

Zatímco někteří šperkují svou zahradu do posledního stébla trávy, populární herečka jí ponechává prostor pro život. I to je důvod, proč se tady každá…celý článek

Budete-li zakládat nový záhon jahod, můžete si pomoci z vlastních zdrojů. Pro výsadbu ale vybírejte odnože jen z jednoletých jahodníků. Na jednotlivých šlahounech vybírejte jen první dvě rostliny. Ty jsou nejzdravější a nejkvalitnější. Nově založené záhony s jahodníkem namulčujte dobrým kompostem. Sazenice se lépe ujmou a navíc i bezpečněji přezimují.

I když už je po sklizni, myslete na to, že jahodníky mají mělký kořenový systém. Nedostatek vláhy by mohl přes zimu způsobit jejich úhyn. Proto jim až do podzimu dopřávejte pravidelnou zálivku.