Kdo by odolal té nezaměnitelné vůni grilovaného kuřete, steaků nebo ryb? Ano, stále více z nás se v létě stěhuje z kuchyně do zahrady. V grilování, při kterém se setkáváme s rodinou i přáteli, jsme už ostatně evropskou velmocí. Připravili jsme pro vás 8 zlatých pravidel, při jejichž dodržování se i vy stanete mistry v zahradním kuchaření.

8 zlatých pravidel grilování

1) Než se pustíte do přípravy jídla, zkontrolujte gril. Musíte hlavně odstranit zbytky připečeného tuku a masa z roštu i stěn grilu. To zvládnete nejlépe drátěným kartáčem a nářadím pro čištění.

2) Po odstranění nečistot potřete rošt olejem. Můžete také použít kostku špeku. Tak zajistíte, že se maso a další pokrmy nebudou připalovat.

3) Všechny suroviny si připravte ještě před tím, než začnete grilovat. Maso byste měli naložit do olejové marinády a nechat ho v ní odležet nejméně 2 hodiny. Nesolte ho, při grilování by ztvrdlo! Pokud grilujete i sýry, zeleninu či ovoce, nakrájejte si je také předem.

Fotogalerie
4 fotografie

4) Nejčastější chybou je začít opékat hned po zapálení grilu. Znalci vědí, že je třeba počat, až bude prostor pro grilování dostatečně žhavý. U dřevěného uhlí je to ve chvíli, kdy dostane šedavou barvu popela.

5) Aby si maso udrželo šťávu, musíte plátky nejdříve prudce opéct z obou stran v dostatečném žáru. Vytvoří se tak krustička, která udrží maso pěkně šťavnaté. Až potom můžete snižovat teplotu pečení.

6) Maso v průběhu grilování nesolte – sůl ho vysouší! Stejně tak se vyhněte kořenění. Zrnka koření se mohou snadno připálit a maso nebude mít dobrou chuť. Můžete ale použít fintu – lístky bylinek (např. levandule, tymián, rozmarýn) sypejte přímo na uhlíky, nebo je opakovaně vtírejte do masa.

7) Další čistou chybou je používání vidličky při obracení. Propíchané maso neudrží šťávu! Používejte proto jen speciální kleště s tepelně izolovanou rukojetí. Maso si hlídejte a obracejte ho pravidelně, aby bylo rovnoměrně propečené z obou stran.

8) Do masa nepíchejte, ani když kontrolujete stav jeho propečení! Výjimka platí jen u kuřete, kde napíchněte maso u kloubu stehna. Upečené bude tehdy, až z něho bude vytékat světlá, nikoliv červená nebo růžová šťáva.

grilování
Autor: Barbecook
Grilovat můžete, i když nemáte zahradu. Stolní gril Amica umožňuje díky speciálnímu dřevěnému uhlí grilovat bez kouře a bez zápachu. (Cena 1 990 Kč - Mountfield)

Jak grilovat bezpečně?

* Dřevěné uhlí nikdy nepodpalujte benzinem ani lihem. K zapálení uhlí nebo briket můžete použít buď tuhý, nebo kapalný podpalovač nebo obyčejné dřevo.

* Pokud máte kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat, až se vsákne, a pak zapálit. Grilovat začněte až ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří.

S celebritou u grilu aneb Jak grilují slavní

S celebritou u grilu aneb Jak grilují slavní

I slavné tváře tráví teplé dny na zahradě a okouzlují své známé nejrůznějšími lahůdkami z grilu. Připravte si pochoutky, které doporučují.celý článek

* Odkapávání tuku a následnému vyšlehnutí plamenů zabrání grilovací misky nebo hliníková fólie. Když už oheň vzplane, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, která plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí žár, jak by tomu bylo, kdybyste je polili vodou z lahve.

* Rozpálené uhlíky nehaste vodou! Prudká změna teploty by mohla gril poškodit, navíc by vás mohlo popálit velké množství páry. Lepší je nechat uhlí dohořet nebo zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nevyhazujte do plastových nádob.

* Při douzování masa dřevěnými lupínky nepoužívejte tekuté podpalovače. Obvykle se tekutý podpalovač dolévá na napůl rozhořelé brikety, což může vést k popálení osoby, která obsluhuje gril.