Zajímá vás, proč chodit pro zvíře do útulku nebo na výstavu, když těch bezprizorních běhají kolem desítky? Zde je pět výhod, které budoucí majitelé ocení.

Výhoda číslo 1: velký výběr

Mezi sto až sto padesáti vystavovanými zvířaty lze volit podle stáří, vzhledu, povahy, ale i teritoria. Budou zde kočky a psi vhodní do bytu i zvířata k domu, která mohou zůstávat většinu roku venku.

Výhoda číslo 2: zdraví

Black - tříletý černý hladkosrstý kříženec pita s výraznou bílou náprsenkou.
Autor: Magdalena Krajmerová
Možná se vám to stalo, nebo někoho takového znáte. Člověk se ujme opuštěného koťátka na ulici, a pak se nestačí divit, kolik peněz odevzdá veterináři – odblešení, odčervení, ušní svrab, nemocné oči, rýma, očkování, kastrace…  Tomu se u zvířat z útulku vyvarujete.

„Všechna nabízená zvířata totiž procházejí ráno před výstavou veterinární prohlídkou, musejí být očkovaná, odčervená a kočky a kocouři starší osmi měsíců také kastrovaní,“ říká Zuzana Fenclová ze  kočky-online.cz a zároveň připomíná, že zvíře není věc. „Sice výjimečně, ale někdy se stane, že zvíře může v novém domově dva či tři dny trpět nechutenstvím, průjmy čin jinými problémy, ale ty jsou většinou způsobené stresem ze změny prostředí a samy odezní.“

871905:gallery:true:true

Výhoda číslo 3: zvíře má základní hygienické návyky

Georgino - šestiletý kříženec černé barvy, atletické postavy, má krátkou srst a bystrou hlavu.
Autor: Magdalena Krajmerová
Bojíte se, že vám kočka či kotě rozdrápou pohovku nebo budou chodit čurat do postele, protože neumí žít v bytě? Omyl!

„Většina útulků dnes funguje na principu takzvaných domácích depozit, kde zvířata nejsou zavřená ve voliérách či kotcích, ale jsou zvyklá se pohybovat po bytě. Tím získají základní hygienické návyky, používají kočičí toaletu, vědí, že nesmí chodit po stole či kuchyňské lince a podobně,“ popisuje Magdaléna Krajmerová ze sdružení ANIMAL´S O. S.

Výhoda číslo 4: záruka

Občas se stane, že noví majitelé až doma zjistí, že je někdo z rodiny na kočku alergický, zvíře a rodina si spolu „nesednou“ a podobně. Co dělat v tomto případě? Většina útulků v předávacím protokolu, který na výstavě podepisujete, garantuje, že v podobných vážných případech si vezme zvíře zpět. Nebudete tak mít výčitky, že se zvíře trápí, ani pro něj nemusíte hledat novou rodinu.

Výhoda číslo 5: dostatek informací

880736:gallery:true:trueBojíte se pořídit si domácího mazlíčka, protože jste nikdy psa, kočku nebo jiné zvířátko nechovali a nevíte, zda je zvládnete? Zkušení útulkáři vám poradí.

Počítejte proto s tím, že se vás budou ptát, zda máte doma děti, jestli bude zvíře hodně samo, jestli už máte zkušenosti s chovem koček a podobně. Podle toho pak mohou vybrat nejen vhodnou kočku, ale také poradit, jak se o ní starat.

Ale připravit by se měli i budoucí majitelé. „Je dobré, když minimálně vědí, zda chtějí kočku, kocoura nebo jim je to jedno, jak staré by zvíře mělo být, zda ho budou mít jen v bytě nebo bude chodit i ven a samozřejmě jak by měl jejich budoucí domácí mazlíček vypadat,“ říká Magdaléna Krajmerová a pokračuje:

„Zpravidla jsme také novým majitelům první dni nápomocní a po telefonu s nimi konzultujeme, jak zvíře zvládlo převoz a aklimatizaci, jak se v novém domově zabydluje a snáší s jinými zvířaty. A případně poradíme, co dělat jinak.“

Fotogalerie
2 fotografie