Pes nás vnímá jako členy své smečky. Není pro něj nic horšího, než když ho jeho smečka opustí, jde flámovat a on zůstane v pro něj ohlušujícím randálu sám. Je-li to opravdu váš miláček, pak ho v tom nemůžete nechat. Co pro něj můžete udělat?

Devět rad pro silvestrovskou psí pohodu

1. Pejsek by neměl zůstat na Silvestra doma sám. Nechat ho u známých nic neřeší, potřebuje svoji smečku. Jen tak se bude v tom pro něj nepochopitelném rámusu cítit alespoň trochu v bezpečí.

2. Ohlušující rány ho zneklidňují, i když je v bytě. Zkuste mu pomoci třeba tím, že mu dáte do uší vatu. Alespoň trochu snížíte hladinu hluku.

3. Snažte se ho uklidňovat. Každý pes má jinou povahu, některému postačí, když ho budete hladit a vlídně s ním promlouvat. Ale neutěšujte ho, tvařte se, že vlastně o nic nejde. Pokud pejsek stres snáší opravdu obtížně, dejte mu raději po poradě s veterinářem sedativa. Ty mu ale nasaďte dříve, než to všechno začne, jinak by mohly mít léky opačný účinek.

4. Vyvenčete ho raději co nejdříve, než venku začne to opravdové „veselí“. Pokud to je jen trochu možné, najděte trasu, kde je přece jen klidněji. Zvolte co nejdelší procházku, aby se pejsek hodně unavil. Třeba se mu podaří to silvestrovské nadělení prospat.

5. Při venčení mějte psa vždy na vodítku! Mezi oslavujícími je řada nedočkavců, kteří klidně odpálí petardu v pravé poledne. Pes se může vyděsit natolik, že uteče. V tom zmatku je dezorientovaný a bude těžko hledat cestu domů.

6. Najděte pejskovi pro silvestrovský večer v bytě klidné místo, které dobře zná a kam nebude hluk doléhat naplno. Chovatelé doporučují například koupelnu.

Psí oblečky: Je to manýra, nebo nutnost?

Psí oblečky: Je to manýra, nebo nutnost?

Když potkáte na ulici pejska v zimní bundičce nebo svetříku, možná se jen pobaveně usmějete a v duchu si říkáte: Co už si ti pejskaři nevymyslí… Pravda,…celý článek

Procházka v soli pejska bolí! Nenechte ho ťapkat na boso

Procházka v soli pejska bolí! Nenechte ho ťapkat na boso

Do prosolených ulic naboso?  Pro nás lidi bláznivý nápad, jenže naši pejskové tohle martýrium musí absolvovat dnes a denně při každé procházce. Ťapání…celý článek



7. Zvláště, máte-li ho teprve krátce, nepočítejte s tím, že by vám pes dělal asistenta, pokud bude chtít třeba na zahradě odpalovat svůj privátní ohňostroj. Na hluk ho musíte zvykat postupně...

8. Když už se vám stane, že pes ve zmatku uteče, nepodléhejte panice naopak vy. Pokud je načipovaný, o to bude snažší ho nalézt.

9. Může vás utěšit to, že každoročně takto zmizí na Silvestra stovky psů a většina se zase najde. Pro každý případ(zvlášť, když není načipovaný a nemá na obojku ani psí známku) mějte k dispozici fotografii svého miláčka. Vyplatí se zavolat na linku 156 – městští strážníci mají s hledáním ztracených psů dostatek zkušeností.

Blesk.cz přeje vám i vašim čtyřnohým miláčkům opravdu veselého Silvestra a štastný nový rok!