Je to prostě tak. Psí rasy, vyšlechtěné pro to, aby nám dělaly společnost v bytě, jsou prostě stejně choulostivé, jako my lidé. Tihle pejsci jsou zvyklí na příjemnou pokojovou teplotu. A když je vezmete neoblečené ven, kde jsou teploty hluboko pod nulou?

Dopadnou stejně jako vy, kdybyste si po křupajícím sněhu vykračovali nazí. Zvláště miniaturní plemena, jako čivavy, yorkšíři, naháči nebo krysaříci jsou náchylná k nachlazení i zánětu ledvin. Jezevčíci obleček také potřebují – o ostré hrudky sněhu by si mohli poranit bříško. Stejně tak je dobré pořídit v mrazech druhý kožíšek i krátkosrstým plemenům. Ten jejich jim v prochladnutí nedokáže zabránit. Totéž platí i pro staré nebo nemocné psy.

Naši pejsci mají různé oblečky, ale velmi praktické jsou tyto psí dečky. Zvrchu je šusťák, na který se nechytá sníh a vespod hřejivá flece. Výhodou je rychlé navlékání a zapínání jednoho pásku na suchý zip. A ještě ke všemu to našim čivavám moc sluší a každý se za nimi otočí, napsala nám majitelka pejsků paní Smejkalová.
Autor: Jiřina Smejkalová
Obleček by neměl pejska nikde škrtit ani omezovat v pohybu.

Jak obleček vybírat?

Psí oblečky se prodávají se stejně označenými velikostmi, jako oblečení pro nás, tedy od XS až po XXL a 7XL. Velikost se poměřuje obvodem hrudníku, obvodem krku a délkou zad. Několik rad, jak postupovat při nákupu:

  • U nakupování byste měli mít svého čtyřnohého přítele vždy s sebou.
  • Velikost oblečku se měří podle vzdálenosti mezi ocáskem a kohoutkem.
  • V zimě není zas až tak důležitá móda, ale o to víc pozornosti zaměřme na funkčnost. Pozor na materiály!
  • Obleček nesmí psa nikde škrtit, hlavně na nohou.
  • Pokud váš pes není na oblečky zvyklý, volte nejdříve to bez nohaviček, pak teprve kombinézy.
  • Počítejte s tím, že musí mít dostatečný prostor na čurání.

Procházka v soli pejska bolí! Nenechte ho ťapkat na boso

Procházka v soli pejska bolí! Nenechte ho ťapkat na boso

Do prosolených ulic naboso?  Pro nás lidi bláznivý nápad, jenže naši pejskové tohle martýrium musí absolvovat dnes a denně při každé procházce. Ťapání…celý článek

Co je „in“ v psím módním světě?

Chcete ladit se svým psím miláčkem? Ani to dnes není problém...
Autor: Jitka Žigová
Nebudeme si namlouvat, že výroba a prodej psích oblečků není v posledních letech obrovský byznys. Stačí nahlédnout do internetových prodejen. Pro pejska tu koupíte úplně všechno. Od župánků přes šusťáky, ručně pletené svetříky až po větrovky a zimní bundičky, kšiltovky a čepičky. Vybírat můžete z nejrůznějších textilií, střihů i barev.

A co v psím světě frčí právě teď? Oblíbené jsou například army styl vzory. Jestli se líbí i pejskům, není známo, ale hlavně pánečci si libují, že spolu pěkně ladí. To je ostatně další trend: Chcete, aby měl váš pejsek úplně stejný svetřík, jako nosíte vy? Nebo naopak? Žádný problém, i na to výrobci mysleli, a tak si můžete pořídit dokonale sladěné komplety.

Fotogalerie
7 fotografií