„Mnoho věcí v tomto bytě spolu neladí, ať už nábytek, odstíny zdí nebo další doplňující prvky,“ míní bytový policista Tomáš Blahovec. Pokud tedy budou chtít Šurkalovi dát na jeho rady, čeká je doma ještě hodně předělávání…

Obývák: Odvážná, ale úspěšná kombinace

Líbí se mi výrazná fialová v kombinaci s danou dřevinou nábytku.
Autor: Peter Šurkala
Jedinou místností, která našeho bytového policistu zaujala, je ta ústřední v každém bytě, tedy obývací pokoj. „Je tady vidět odvážná a celkem i úspěšná kombinace. Líbí se mi výrazná fialová v kombinaci s danou dřevinou nábytku i neutrální šedivá sedací souprava. Je zde i zajímavá kompozice abstraktních obrázků na stěně, které barevně ladí s interiérem,“ konstatuje. Ostatní pokoje na tom už ale podle jeho hodnocení tak dobře nejsou.

Dětský pokoj: To, co zbylo odjinud

K interiéru dětského pokoje má spíše negativní postřehy. Snad největším prohřeškem je tady použití naprosto nejednotného nábytku. Každý kus je jiný svým dekorem či úchytkami. „Chápu, že

Silný žlutý odstín s modro-růžovými nálepkami a bordurou je neútulný.
Autor: Peter Šurkala
do dětského pokoje se, vzhledem k většímu opotřebení, často používá „zbytkový“ nábytek. Starší nábytek je většinou v exponovanějším prostoru nahrazen nábytkem novým a ten původní přece ještě může sloužit. Výsledek ale pak takovému přístupu odpovídá,“ podotýká Tomáš Blahovec.

Ani podlaha ke sladění pokoje podle něj nepřispívá. „Například vinylová podlaha v abstraktním dekoru by byla jistě vhodnější. U dekorace stěn je 807952:gallery:true:truevidět snaha o nápaditost. Každopádně opětovná barevná nesladěnost působí příliš tvrdě. Silný žlutý odstín s modro-růžovými nálepkami a bordurou je neútulný. Prostor by vylepšilo veselejší pojetí stěn.. Majitelé by se mohli také zamyslet nad výměnou dveří, nebo alespoň uvažovat o jejich nátěru.

Banner
Autor: Blesk.cz

Ložnice: Směsice všech možných dřevin

V tomto případě načervenalé dekory s "hráškem" neladí.
Autor: Peter Šurkala
Ložnice je opět velmi pestrou kombinací všech možných dřevin. Jiný dekor nese postel, jiný skříň a další podlaha. Použitá hráškově sytá výmalba se ovšem hodí zrovna k jiným dřevinám, a to k těm, které v sobě zelenkavý odstín obsahují (např. dub). V tomto případě načervenalé dekory s hráškem neladí.

Pro staré interiérové dveře platí to, že zkazí i případně sebelepší dojem. Dále si nejsem jistý vhodností modrého odstínu na prostěradle a „výtvarného díla“ na stěně, což bych se nebál nazvat kýčem.

Kuchyň: Odstín působí agresivně

U výmalby kuchyňské linky se majitelé snažili opět o akcent. Ale neladí...
Autor: Peter Šurkala
U výmalby kuchyňské linky se majitelé snažili opět o akcent, ale odstín neladí s ničím ostatním v interiéru a působí spíše agresivně. Obloukovité průchody do předsíně ve mně budí dojem dalšího pokusu o „něco“. Přesnější význam se mi ale nepodařilo objevit...


Role bytového policisty se dnes ujal ing. architekt Tomáš Blahovec. Věnuje se designu interiérů i projekční a architektonické činnosti.

Ing. architekt Tomáš Blahovec
Autor: umimeudelatdomov.cz
Je majitelem vlastního ateliéru a jako odborník se podílí také na projektu a internetové poradně Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz). Chcete znát názor Bytové policie Blesk.cz také na váš byt? Potřebujete poradit, co v něm změnit nebo vylepšit? Pak pošlete fotky svého interiéru na hobby@blesk.cz
Fotogalerie
15 fotografií