Chcete si osázet truhlík a oživit tak balkón či okno? Nevíte si však rady s postupem nebo zvolením vhodné květiny? Nezoufejte! Blesk.cz pro vás ve spolupráci s Pražským květinářstvím Martin Mládek vybral ideální květiny, vhodné pro váš balkón a ukážeme vám, jak osázet truhlík krok za krokem.

Osázení krok za krokem

1. Připravte si samozavlažovací truhlík 50 cm (cena od 150 Kč), sazenice květin (1 ks 25 – 50 Kč) a zahradnický substrát nebo substrát pro balkónové květiny (10 litrů 30 – 70 Kč)

2. Nasypte do truhlíků substrát asi do výše 10 cm

3. Lehce substrát urovnejte

4. Opatrně vyndejte sazenici z obalu. Jednoduše ji vyndáte lehkým stiskem květináče

5. Začněte květiny usazovat – největší a vzpřímené květiny dávejte do zadní a střední části truhlíku. Do přední části a ke krajům umístěte květiny převislé.

6. Nakonec truhlík dosypte hlínou a pořádně zalijte

Fotogalerie
6 fotografií

Co dělat, aby nám truhlík krásně kvetl

Pokud se vám bude zdát, že květiny po osázení nevypadají příliš vábně, nelekejte se. Květiny během čtrnácti dnů zakoření a nádherně se rozrostou. Po čtrnácti dnech je i vhodná doba na první hnojení. Použijte hnojivo pro balkónové květiny. Pokud budete hnojit dříve, spálíte květinám kořeny. Zhruba po týdnu dosypte do truhlíku nový substrát. Pokud chcete, aby vám květiny nádherně kvetly, je třeba průběžně odstraňovat uschlé květy. Některé rostliny jako sanvitálie nebo vějířovka mají samočisticí účinek. To znamená, že oschlé květy nemusíte obírat, protože samy opadají a uvolní místo novým.

Proměňte si balkon v minizahrádku!

Proměňte si balkon v minizahrádku!

Bydlíte v paneláku a závidíte známým, kteří si pochutnávají na čerstvé zelenině a ovoci z vlastní zahrady? Nemusíte! Vždyť pokud máte balkon nebo terasu,…celý článek

Jak pěstovat FUCHSIE?

Jak pěstovat FUCHSIE?

Chtěli byste začít pěstovat fuchsie? Jak by ne, vždyť tyto keříky jsou po celou sezonu doslova obsypané krásnými květy. Nevíte, jak na to? Poradíme…celý článek

Jaké květiny vybrat?

hledíkovka (nemézie) - Kvete od června do září. Je náchylná k houbovým onemocněním. Chraňte ji například Fundazolem. Nemusí se moc přihnojovat. Půda by měla být stále mírně vlhká.

Muškát (pelargónie) - Kvete od května do října. Nesnáší přemokření, vydrží i období sucha, Rychle se regeneruje. Je nutné odstraňovat odumřelé květy.

Převislá petúnie (surfínie) - Kvete od května do října. Tvoří dlouhé převisy. Vyžaduje bohatou zálivku a hnojení. Je samočisticí.

Starček přímořský (Seneci) - Existuje 1300 druhů Seneca. Vyžaduje mírně vlhkou půdu až suchou půdu. Hnojit dvakrát do měsíce. Je jedovatý.

Muškát královský (pelargónie grandiflorum) - Kvete až do září. Potřebuje přihnojovat a pravidelnou zálivku. Chraňte jej před deštěm, který ničí jeho květy.

Moud (plectranthus) - Kvete od července do září, má drobné kvítky. Je aromatický a odpuzuje moly a komáry. Potřebuje stále vlhkou zem.

Lobelka (lobélia) - Potřebuje časté zalévání a hnojení

Bidens - Kvete až do října, vyžaduje častou zálivku a hnojení.

Aztécké zlato (sanvitalie) - Odolná vůči škůdcům, kvete až do října a je samočisticí.

Nestařec americký (ageratum) - Kvete od června do září, vyžaduje bohatou zálivku a hnojení

Šalvěj ananasová (salvie) - Kvete až do října

Fuchsie - Existuje 10 tisíc odrůd této květiny. Jsou jak vzpřímené tak převislé, vyžaduje bohatou zálivku a kvete až do října

Vějířovka nezlomná (scaevola sekula) Samočisticí květina, která nesnáší přemokření

Netýkavka (impatiens new guinea) Potřebuje vydatnou zálivku. Slunce ji pálí listy.