„Jsme starší manželé a bydlíme v rodinném domku téměř 40 let. Manžel má po operaci kolena. Ložnici máme v patře. Vzhledem k zhoršujícímu se zdravotnímu stavu  bychom chtěli zařídit ložnici v přízemí v obývacím pokoji, který sousedí s jídelnou a kuchyní. Prosím o radu, zda si máme koupit vyklápěcí nebo zasouvací postele, jak přeskládat nebo koupit nový nábytek,“ píše čtenářka Anna Zajícová.

Vyklápěcí postel není řešení…

Vzrostlé květiny by měly dostat více prostoru...
Autor: Anna Zajícová
Petr Shromáždil v roli bytového policisty ale takové řešení nedoporučuje: „Nejprve chci reagovat na dotaz ohledně vysouvací či vyklápěcí postele. Žádná z uvedených variant nenahradí klasickou postel s lamelovým roštem a kvalitní matrací. Nemluvě o každodenních úkonech s uklizením a přípravou na noc,“ upozorňuje bytový designér, podílející se také na internetovém projektu Umíme udělat domov.

I z pohledu hygieny spánku je podle něj mnohem vhodnější samostatná místnost (větrání před spaním a pak po ránu). „Rozumím požadavkům vzhledem ke zdravotnímu stavu, ale výše uvedené aspekty nelze nahradit. Pokud máte komfort v samostatné ložnici, tak bych radil neopouštět ji!“

Banner
Autor: Blesk.cz

Jak vylepšit obývák?

Skládací dveře by bylo dobré nahradit posuvnými, nejlépe prosklenými.
Autor: Anna Zajícová
Co se týče nábytku a zařizovacích předmětů v obývacím pokoji, je vidět, že již dlouho a dobře slouží. „Moje doporučení zní: sklo a kávové servisy z obývací stěny přemístěte do kuchyně a mějte radost z jejich používání, tak jako z ostatního skla. Stěnu zkuste vyměnit za novou spíše minimalistickou pro umístění TV a knihy přemístěte do knihovny,“ radí designér.

Obložení příčky do kuchyně doporučuje natřít na bílou barvu a místo shrnovacího paravanu umístit posuvné dveře, nejlépe prosklené. „Těmi více prosvětlíte místnost, výsledek bude působit pozitivně a budete tak moci použít více barev v interiéru. Dejte více prostoru vzrostlým květinám a pozitivním obrázkům, nebo tapetě na stěnu. Pokud opravdu uvažujete o změně, volte radikálnější řešení a udělejte si radost z bydlení,“ dodá na závěr Petr Shromáždil.

Kdo dnes radí čtenářce Blesk.cz?

Petr Shromáždil se bytovým designem zabývá od roku 1994.
Autor: Archiv
V týmu bytové policie Blesk.cz je také Petr Shromáždil. Interiérovým designem zabývá od roku 1994. Ke svým klientům přistupuje s heslem: „Tvoříme s vámi, respektujeme vaše potřeby a přinášíme řešení.“ Patří do designérského týmu projektu www.umimeudelatdomov.cz

807952:gallery:true:trueChcete vědět, jestli je i váš byt v očích bytové policie Blesk.cz na jedničku? Potřebujete zdarma poradit, jak napravit případné chyby? Pošlete fotky svého interiéru spolu s krátkým popisem na adresu hobby@blesk.cz!