Bydlíte v Ústeckém kraji nebo v Praze či v okolí Brna? Pokud ano, máte největší šanci, že někde blízko vás bude pirát. Ústecký kraj, Praha a Jihomoravský kraj jsou totiž regiony s největším výskytem pirátského softwaru. Možná mezi piráty patříte i vy, a ani o tom nemusíte vědět. V každém případě roste riziko, že na pirátský software doplatíte.

Právní postihy se týkají nejčastěji firem, ve kterých používají pirátský software nebo legálně pořízený software využívají na více počítačích, než mají zaplaceno. Domácí uživatelé za používání nelegálního softwaru nejčastěji platí vlastním časem a problémy s počítačem.

Nelegální software v domácnostech nejčastěji pochází z výměnných sítí a serverů jako byl Megaupload, který zavřela americká FBI kvůli masivnímu porušování autorských práv. Soubory s nelegálním softwarem však velice často obsahují škodlivé kódy.

Přímo s nelegálními Windows si můžete nainstalovat program, který bude z vašeho počítače odesílat citlivá data. Podobně pravděpodobné je, že budete nevědomky pomáhat zločincům, kteří váš počítač využijí třeba k distribuci dětské pornografie nebo rozeslání nevyžádané pošty.

V případě odhalení používání nelegálního softwaru potom i domácím uživatelům hrozí pokuta ve výši trojnásobku hodnoty nelegálně používaného softwaru. A při prokázaném šíření nelegálního softwaru může soud rozhodnout až o pětiletém vězení.

Pro firmy, které k pirátství sahají ve snaze snížit náklady, jsou potenciální následky i riziko odhalení řádově vyšší. Průměrná výše kompenzací, které  platí české firmy usvědčené z používání nelegálního softwaru, podle organizace BSA překročily hranici 260 tisíc korun a letos vzrostou přibližně o dalších 10 procent.

Odhalit pirátský software ve firmách i doma je poměrně snadné a snadná je i náprava. Microsoft nyní nabízí anonymní amnestii – legalizaci používaného softwaru od Microsoftu za zvýhodněných podmínek a bez rizika postihu.

Legálnost softwaru od Microsoftu jde ověřit snadno i online na adrese http://www.microsoft.com/cze/legalnisoftware/overeni/default.aspx .

Klidný spánek bez strachu z pokut nebo nelegálního softwaru zajistí koupě legalizační sady na http://www.microsoft.com/cze/legalnisoftware/legalizace/default.aspx.