Placení pomocí sms zprávy se pomalu ale jistě rozšiřuje. Můžete si koupit jízdenku na MHD nebo zaplatit parkovné. Samozřejmostí jsou různé dárcovské sms. Cena však byla omezena do výše 99 Kč. To se nyní mění. Limit se posouvá na 600 Kč a v příštím roce má vzrůst až na 999 Kč.

Na jednu stranu je tato možnost samozřejmě příjemná. Nemusíte u sebe nosit hotovost nebo můžete zaplatit, pokud si doma zapomenete platební kartu. Mobilní telefon u sebe nosí snad každý.

Dětem funkci raději vypněte

Jenže pozor na podvodníky! Ohroženy jsou zvláště děti, které si často pomocí sms stahují do telefonu oblíbené zvonění nebo hru. Do teď stála sms maximálně 99Kč. Příští rok může být desetinásobná. Hrátky vašeho dítěte se tak mohou pořádně prodražit. Proto lze službu prémiové sms zdarma vypnout.

Taktéž si dejte pozor na volání čísel začínajících předvolbou 905. Vteřina takového hovoru může vyjít až na 990 Kč. Naštěstí ne více. Při volání na číslo například "905 999 999" vás celý hovor bez ohledu na to, jak dlouho trvá, vyjde právě na 990 Kč.

658044:gallery:true:true

Jak to funguje?

Z telefonního čísla lze vyčíst, kolik bude stát hovor. Je to vlastně jednoduchý kód. První tři čísla jsou předvolba, která určuje, jak se bude výsledná cena počítat. Čtvrté a páté číslo pak určuje hodnotu. Pří "předvolbách" 900, 906 a 909 čtvrté a páté číslo dávají dohromady cenu za minutu hovoru. S 908 určuje cenu celého hovoru a u 905 se toto dvojčíslí násobí deseti. V tomto případě se tedy můžete dostat až k tisíci korunové hranici!

Je jedno, jestli takový hovor trvá vteřinu nebo hodinu. Vždy zaplatíte danou částku. V našem příkladu 990 Kč. Právo na používání tefonních čísel začínající na 905 má zatím pouze jedna hradecká firma zabývající se nebankovními půjčkami. Oficiálně by se taková čísla měla objevit až na konci listopadu.