Atlantis byl pojmenován po první americké oceánografické lodi, dvoustěžňové plachetnici, a byl vytvořen jako čtvrtý raketoplán NASA. Před ním byly Columbia, Challenger a Discovery. Challenger explodoval krátce po startu v roce 1986 a Columbia byl zničen také výbuchem, ovšem při sestupu na Zemi v roce 2003.

První mise Atlantisu se uskutečnila 3. října 1985. Za necelých 25 let jím do vesmíru cestovalo 189 astronautů. Dohromady za celou kariéru uletěla tato kosmická legenda téměř 200 milionů kilometrů na 32 misích. Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) raketoplán navštívil jedenáctkrát. Sedmkrát přistál na ruské stanici Mir a jednou u Hubbleova teleskopu.

Poslední pohled z nebe

Závěrečnému startu Atlantisu přihlížely tisíce příznivců kosmonautiky letos 14. května, kdy se raketoplán vydal naposledy do vesmíru. Šestičlenná posádka astronautů provedla za dvanáct dnů na ISS čtyři výstupy do volného prostoru. Bylo potřeba vyměnit baterie orbitálního komplexu a odborníci na stanici nainstalovali ruský modul Úsvit. Přivezli také zásoby a anténu pro spojení se Zemí.

Kosmonauti svůj poslední let na Atlantisu okořenili i nezvyklou drobností. Na orbit s sebou totiž přivezli i kus dřeva, který údajně pochází z jabloně, na niž se ze svého okna díval vědec Isac Newton. Jak praví legenda, pohled na padající jablka z tohohle stromu inspiroval Newtona k vytvoření populární teorie gravitace.

Fotogalerie
4 fotografie

Tisíce lidí bez práce

Létající legenda bude mnoha pracovníkům na vesmírné stanici i v NASA chybět. Dali to najevo, když při návratu Atlantisu na planetu 26. května ve 14:48 našeho času měli na svých oblečeních připnuté bílé stuhy s jeho podobiznou. Letos se na oběžnou dráhu vypraví už jen zbývající dva raketoplány.

V září by to měl být Discovery a v listopadu Endeavour. I ty by ale měly brzy putovat do důchodu. S koncem éry Atlantisu také zřejmě skončí i mnozí pracovníci NASA. Po zastavení provozu raketoplánů přijde údajně o práci téměř osm tisíc zaměstnanců.

Muzea se předhánějí

Legenda by si zasloužila i patřičně památné místo. A tak se zřejmě i stane. Zatím chtějí výzkumníci z Kennedyho kosmického střediska nechat Atlantis do konce roku v záloze a k dispozici pro případnou záchrannou misi jako nouzovou loď. Ovšem pak podle všeho zamíří na piedestal do některého z muzeí. Zájem o něj projevilo 21 amerických organizací. Možná bude nakonec dělat společnost v americkém Smithsonianském muzeu pro letectví a kosmonautiku raketoplánu Discovery, o kterém je už rozhodnuto, že tam poputuje.

Legenda Atlantis:

Uskutečnil 32 misí
První let se konal 3. října 1985
V provozu byl 25 let
Nalétal 200 milionů km
Na oběžné dráze strávil 249 dnů
Zem obletěl 4648krát
Svezl 189 astronautů
Aktuální cena je 29 mil. dolarů (přes půl miliardy Kč)