Technologie by případně mohla změnit život mnoha diabetiků, kteří se musí nyní až desetkrát denně píchat do prstu, aby si změřili hladinu cukru v krvi. Případný úspěch čoček by posílil pozici Novartisu na trhu s přístroji pro sledování hladiny cukru v krvi, jehož hodnota by podle výzkumné firmy GlobalData měla do roku 2017 stoupnout na více než 242,7 miliardy Kč.

Cukrovkou podle odhadů trpí po celém světě 382 milionů lidí. Další případ, kdy by se čočky mohly využít, je při léčbě presbyopie, tedy vetchozrakosti, kdy oko stárne, má potíže se zaostřením na blízké objekty. Novartis doufá, že technologie čoček by mohla pomoci očím při zaostřování, podobně jako funguje automatické zaostřování u fotoaparátu. Do čočky by se mohly začlenit čidla, mikročipy a další miniaturizovaná elektronika, která by toto umožnila.

Dohoda o spolupráci přichází v době, kdy se farmaceutické firmy snaží najít nové způsoby, jak by technologie mohla přetvořit zdravotní péči, pomoci pacientům monitorovat jejich zdraví a snížit náklady na léčbu chronických onemocnění. Technologické firmy, jako Apple, Samsung a Google, se také snaží najít nové aplikace související se zdravím pro využití ve svých nositelných zařízeních.