Indie, která má 1,2 miliardy obyvatel, zatím zaostává za srovnatelnými státy jako Brazílie či Čína v počtu obyvatel s přístupem k internetu. Počet uživatelů internetu v Indii přitom ale vzrostl v letech 2000 až 2010 patnáctinásobně. Přesto má podle nedávné zprávy přístup k internetu jen osm procent Indů v porovnání s téměř 40 procenty obyvatel Číny.

Tablet si nyní mohou dovolit všichni studenti v Indii
Autor: EPA

Tablet zlepší kvalitu výuky

Indická vláda oznámila, že zařízení bude nejprve dostupné v pilotním projektu v počtu sta tisíc kusů, než se během dalších měsíců rozjede dodávka milionům studentů. „Brzy bude počítač za 650 Kč dostupný každému dítěti ve škole. Tablet by měl vylepšit kvalitu výuky dětí,“ řekl novinářům indický ministr komunikací a informačních technologií Kapil Sibal.

Fotogalerie
3 fotografie

Dva roky ve vývoji

Tablet Aakash vyvíjela dva roky malá a neznámá firma DataWind. Vyrábět se má v Indii a měl by pomoct splnit vládní cíl zapojit informační technologie do vzdělávání. Kritici už nicméně vyjádřili pochybnosti, zda Aakash naplní očekávání, která jsou do něj vkládána. Jeho hardware je totiž značně zastaralý.