Metro 2033 byla hodně povedená postapokalyptická střílečka a její pokračování Metro: Last Light na tom rozhodně nebylo hůře (obě hry vyšly v remasterované verzi jako Metro Redux). I když se některé části těchto videoher odehrávaly na radioaktivním povrchu, většinou se hráči pohybovali v metru, v němž přežil zbytek civilizace po nukleárním armagedonu. Po krku jim šli nejenom krvelační mutanti, ale i přeživší frakce jako nacisté a komunisti.

Přestřelky v metru i v otevřených prostranstvích

Metro Exodus vykročilo trochu jiným směrem. Akce v metru se také dočkáte a s ní i stísněné atmosféry, soubojů s roztodivnými mutanty, při nichž nemáte moc kam utéct, a nepřijdete ani o ikonické zapalování pavučin nebo utírání a zalepování špinavé a poškozené plynové masky. Poprvé v historii série se projdete po velkých otevřených prostranstvích, kde se střídá den s nocí. V nich se ještě umocňuje zaměření na přežití. Munice je málo, zbraně se špiní a většina lidí nebo mutantů, na které narazíte, vás chce zabít nebo sežrat.

Metro Exodus pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Atmosféra by se dala krájet. Svět Metro Exodus je uvěřitelný a člověk si vážně říká, že takhle nějak by to asi poté, co si dají Trump, Putin a Kim nukleární dostaveníčko, vypadalo. Obloha je temná a zamračená, příroda pláče a to, co žije na povrchu, je ohyzdné. Hlavním hrdinou příběhu je opět Arťom, který tentokrát netouží po ničem jiném, než nalezení dalších přeživších mimo metro. A to mu bude dopřáno. Ve hře je spousta výrazných postav včetně jeho ženy Anny nebo tchána Millera.

Vtahující příběh se zajímavými postavami

Dialogy s nehratelnými postavami jsou skvělé a našinci ocení parádní lokalizaci v podobě českých titulků. Příběh je jedním z taháků hry. Jelikož se podíváme do obrovských míst, nechybí kromě hlavní dějové linky a náplně hry ani vedlejší mise. V Metro Exodus je téměř vše, co má být. Akční přestřelky, plížení a kradmé zabíjení, vozidla jako člun nebo auto, sbírání materiálů a tvorba předmětů, munice nebo vylepšování zbraní. Tvůrci zahodili systém kulky = měna a to mi vůbec nevadí.

Metro Exodus pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Sbírání surovin a jejich proměna na užitečné věci je povedené. Kromě ponků, na které budete narážet v úkrytech, můžete kutit i kdekoliv venku pomocí batohu, který nesete neustále na zádech. Silné zaměření na přežití nám představily již první dva díly, ale Metro Exodus jde kvůli otevřeným levelům ještě mnohem dál. Bohužel však celkově nejsou tyto části hry žádnou výhrou. Hra střídá lineární a sandboxové úrovně, v nichž strávíte mnohem déle času. A zatímco jsou ty v metru adrenalinové a napínavé, ty otevřené jsou poděs.

Venku je to poděs

Vývojáři z 4A Games podle mě vzali model pohybu a střelby z uzavřených prostor a přenesli ho jednoduše ven do otevřených prostranství, což nefunguje dobře. Ve skutečnosti to vyloženě skřípe. Už jenom samotný pohyb je utrpení. Neustále se o něco zasekáváte, a pokud nemáte po ruce vozidlo a než někam dojdete, trvá to žalostně dlouho. A je jedno, v jakém prostředí se na povrchu pohybuje. Díky vlaku Aurora se podíváte na zamrzlou tundru i do pouště. Boj venku navíc rozhodně není tak zábavný jako v metru.

Metro Exodus pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Otevřené levely jsou prostě úděsné všechny. Pohyb vprostřed, boj ani nic dalšího není tak uhlazené jako v sérii Far Cry. Většina věcí venku je opruz. Co se technické stránky hry týče, lze ji zhodnotit ve dvou rovinách. Grafika je neskutečně krásná. Tvůrci ukázali velký cit pro detail a hráč tak nechce od Metro Exodus odtrhnout oči. Ať už jde o různá prostředí, modely postav, mimiku obličejů, prostě cokoliv, je to paráda. Povedený je i dabing a ozvučený. Jenže třetí díl Metra je zároveň jednou z nejvíce zabugovaných her poslední doby.

Metro Exodus je plné technických chyb

Technické chyby jsou vážně neskutečné. Od levitujících postav ve vzduchu, neviditelných bariér, zasekávání o cokoliv. pádlování na lodi ve vzduchu, až k nas**níhodné události typy error, který zabraňuje v postupu dál nebo pádu celé hry. Mně se stalo, že jsem se dostal do jedné lokace jiným stylem, než po mě hra chtěla a dál mě nepustila. Do sídla sekty odsuzující moderní technologie jsem doskákal namísto doplutí a bylo zle. Musel jsem se vrátit o hodinu hraní zpět a začít hrát z tohoto místa znovu. Šílené. Hra vyšla před dvěma měsíci, vyšlo několik patchů, ale stále je v tragickém stavu. A to ani nemluvím o dlouhých nahrávacích časem.

Metro Exodus pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Abychom si rozuměli, Metro Exodus toho nabízí opravdu hodně, ale technický stav hry všechny plusy jako výbornou grafiku, poutavý příběh se zajímavými postavami shazuje. Když kvůli lajdáctví vývojářů musíte opakovat velké části hry, protože jsou protkané chybami více než cedník dírami, je to prostě průser. Pokud jste ale tolerantní a máte pevné nervy, můžete si Metro Exodus užít. Já na to neměl kýbl, a i když oceňuji, že má tento titul dlouhou životnost, nedohrál jsem ho, ani to kvůli technickému stavu hry neplánuji.

Fotogalerie
40 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 70 %

Plusy:
Akce (zejména v metru)
Zaměření na přežití
Atmosféra by se dala krájet
Dlouhá životnost
Krásná grafika se spoustou detailů
Povedený příběh

Minusy:
Otevřené levely jsou špatně zpracované
Extrémní a neúnosné množství technických chyb
Dlouhé nahrávací časy

Infobox
Datum vydání: 15. února 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: 4A Games
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ + CZ titulky
Oficiální stránka hry