Již Forza Horizon 3 byla právem do nebe vychvalována a její pokračování čeká ten samý osud. Herním světem se stává Velká Británie, která se nemusí zdát tak atraktivní jako předchozí Austrálie, ale není tomu tak. Je to neméně zajímavé prostředí. Budete jezdit městy s ikonickými památkami, venkovem plným domácích zvířat, rozlehlými údolími, poli i hustými lesy. Jen dávejte pozor, jezdí se zde vlevo!

Posadíte se za volant více než 450 vozů značek jako Alfa Romeo, BMW, Dodge, Ferrari, Mini, Porsche nebo Subaru a mnoha dalších. Jde o silniční vozy, superkáry, terénní bouráky i historické kousky. Ve hře můžete řídit i robustní Warthog ze série Halo nebo Aston Martin Jamese Bonda. Auta budete nejenom vyhrávat, kupovat, ale také dražit. Ovládání vozů je jako vždy skvělé. Je arkádové, ale ne nesmyslné. Bere si totiž prvky z realistického simulátoru, avšak arkádový drive je tím hlavním.

Forza Horizon 4 pro Xbox One
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Se svou postavou budete získávat čím dál tím větší reputaci a peníze. Pořizovat si budete domy, jejichž garáže zaplníte nejrůznějšími vozy. Forza Horizon 4 je hodně štědrá hra. Odmění vás za spoustu věcí – za smyky, bezchybnou jízdu i demolici okolí tratě. Stejně tak za věrnost, pokud jste hráli předchozí díly. Tvořit si můžete vlastní závody, jezdit po síti až ve 12 lidech a vyzývat kolemjedoucí hráče na duely. Propojení offline a online částí je skvělé.

Výborné jsou kaskadérské kousky pro filmový štáb nebo duely s monstrózním vznášedlem. Vše nabírá úplně jiný rozměr se změnou ročního období. Hra disponuje dynamickou změnou počasí, takže jízda se změní ve skluzavku, i když začne pršet. Jakmile ale začne sněžit nebo vjedete na led, je řízení ještě mnohem obtížnější. Umělá inteligence protijezdců je skvělá. Hra opět využívá systém Drivatar, který zpracovává data z jízd vašich kamarádů. Ty pak promítá do stylu, jak se při závodech chovají.

Forza Horizon 4 pro Xbox One
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
O Forze Horizon 4 by šlo napsat mnohé, ale stejně by to nevystihlo její velikost. Vzhledem k množství obsahu vám určitě vydrží na 80 hodin i více. Z technického hlediska se jedná o naprostý skvost, který nemá konkurenci. Grafika je dechberoucí a oslňující. Míra detailů na autech, na trati i v prostředí kolem ní je neskutečná. Na Xboxu One X běží nádherně. Hra podporuje vysoký dynamický rozsah a hráč si může podle svých preferencí zvolit buďto plynulost při 60 fps, nebo rozlišení 4K. Na to, jak hra vypadá, budete prostě zírat. Navíc má českou lokalizaci v podobě titulků.

Zvuky vozů jsou taky na vysoké úrovni jako celé ozvučení. A soundtrack? To je lahoda pro uši! K dispozici je hned několik rádiových stanic, které hrají nejrůznější hudební styly. Od hip-hopu přes rock až po klasiku. Nejčetněji je však zastoupena elektronická taneční hudba (EDM). Soundtrack obsahuje velká jména jako Marshmello, Flosstradamus, Eric Prydz nebo Benny Benassi. Zazní tedy trap, future bass i future house. Ať už v roli producentů nebo remixérů. Forza Horizon 4 je bomba, kterou byste neměli minout. Jde o hru, kterou zároveň spustíte na Xboxu One i PC a to se vyplatí.

Fotogalerie
45 fotografií

Vše o závodní sérii Forza přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Nejlepší závodní hra roku
Bezkonkurenční grafika
Povedení jízdní model
Krásný otevřený svět Velké Británie
Přes 450 vozů
Hra vás neustále odměňuje
Bombastický soundtrack plný EDM
 
Minusy:
Nic zásadního

 

Infobox
Datum vydání: 2. říjen 2018
Platformy: Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Playground Games & Turn 10 Studios
Vydavatel: Microsoft Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ + CZ titulky