Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

7 minirecenzí retro mlátiček: Capcom Beat 'Em Up je správná mela

/
  • Capcom Beat 'Em Up je parádní kompilací retro mlátiček ze staré školy.
    3. října 2018 ● 20:40

    Retro hry nepatří v žádném případě do starého železa, ale na nové železo! Dokonalým příkladem toho je nová kompilace mlátiček ze staré školy Capcom Beat 'Em Up pro PlayStation 4, Xbox One a Switch. Obsahuje sedm zástupců beat 'em up žánru, který je svou jednoduchostí až geniální. S bojovníkem jdete zleva doprava a mlátíte všechny, kteří se vám postaví do cesty. Ideální zábava pro kooperativní multiplayer. Všech 7 her z kolekce jsme podrobili minirecenzi.

  • 1.

    Final Fight (1989)

    Naprostá klasika žánru beat 'em up a zároveň jeden z jeho nejpovedenějších zástupců. Dcera starosty Mikea Haggara byla unesena a je na něm, jejím příteli Codym a jeho kamarádovi Guyovi, aby ji zachránili. Do cesty se jim postaví členové nebezpečného Mad Gear Gangu. Ty můžete po hlavě majznout nejenom pěstmi, ale také noži, trubkami a meči. Jen pozor, ať netrefíte kamaráda. Fajn rozptýlením je minihra v podobě demolice auta. Spousta postav ze hry byla tak zajímavých, že se později objevila v sérii Street Fighter. Grafika je díky velkým postavům a spousta detailům pěkná dodnes. Final Fight je stále bombastická hra a všichni hráči by ji měli povinně dokončit.
    Capcom Beat 'Em Up - Final Fight (1989)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 100 %

  • 2.

    Captain Commando (1991)

    Jeden z nejšílenějších kousků z kompilace. Stejně jako Final Fight se odehrává ve městě Metro City, ale v budoucnosti roku 2026. Ulice se opět hemží padouchy, ale spousta z nich má nadpřirozené schopnosti. Naštěstí je tu Captain Commando se svými ujetými kolegy. Záda mu bude krýt Ninja Commando, Mummy Commando (mimozemská mumie) a Baby Commando (miminko s dudlíkem v puse, které bojuje v robotickém obleku. Tahle banda je naprosto k sežrání a zamilujete si ji. Zbraně, na které na svých cestách narazí, jsou palice, automatické pušky nebo raketomety. Posadit se taktéž mohou za řízení mechů. Captain Commando je nesmírně zábavná bizarnost.
    Capcom Beat 'Em Up - Captain Commando (1991)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 95 %

  • 3.

    The King of Dragons (1991)

    Království Malus sužují krvelační draci. Malí i velcí, zelení i červení, a dokonce se objeví i obrovská saň, která se nevejde na obrazovku. Mimo nich vám půjdou po krku minotauři, harpyje, kostlivci nebo mumie a další mytická stvoření. Zvolit si jako hrdinu můžete elfa, čaroděje, bojovníka, klerika nebo trpaslíka. Každý z nich oplývá silnými magickými útoky. Během svých bojů se jim také zlepšují zbraně a výbava. Grafika je o něco horší než u ostatních kousků, ale zase jde o rozhodně nejdelší hru z celé kompilace. Kdo touží po fantasy rubačce, bude s The King of Dragons určitě spokojen.
    Capcom Beat 'Em Up - The King of Dragons (1991)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 80 %

  • 4.

    Knights of The Round (1991)

    Tato mlátička je založená na legendě o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu. Hratelnými postavami jsou sám Artuš, rytíř Lancelot a neohrožený Percival. Hra není fantasy, takže se nedočkáte skřetů ani draků. Přesto jde o videohru z 90. let, takže se Artuš a jeho parta utkají ve starověké Anglii s tygry nebo dokonce monstr brněním s řetězy. I zde jsou přítomny RPG prvky, díky kterým se z hrdinů stávají silnější bojovníci s účinnějšími zbraněmi a silnějším brněním. Jde o dobrou beat 'em up mlátičku, ale trochu pokulhává za ostatními tituly z kompilace. Pokud ale máte rádi rytíře, přijdete si na své.
    Capcom Beat 'Em Up - Knights of The Round (1991)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 75 %

  • 5.

    Warriors of Fate (1992)

    Pokračování historické mlátičky Dynasty Wars. Hra se odehrává ve starověké Číně a přináší násilné dobrodružství pěti odvážných válečníků. Každý z nich je vyzbrojen jinými zbraněmi. Jeden mečem, druhý lukem s šípy, další se ohání pěstmi a hryže atd. Hra má pěknou retro grafiku s velkými postavami a zajímavostí je, že se v ní lze pohybovat nejenom zleva doprava, ale zprava doleva i nahoru a dolů. Rozptýlení přichází ve chvilkovém versus klání spoluhráčů či při hodně legrační jedlické minihře. Jde o hodně osobitou mlátičku beat 'em up podžánru, která pobaví každého jeho vyznavače.
    Capcom Beat 'Em Up - Warriors of Fate (1992)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 85 %

  • 6.

    Armored Warriors (1994)

    Jedna ze dvou her z kolekce, která se premiérově představuje na konzolích. Vypráví o válce Země a planety Raia, kterou obývají kyborgové. Samozřejmě dojde na násilí, ale v trochu jiné podobě, než jsme u beat 'em up her zvyklí. V Armored Warriors jde totiž o souboje obřích mechů. Každá ze čtyř postav má svůj stroj s rozdílnými vlastnostmi. Jeden z nich je ohromný, silný, ale pomalý. Menší a rychlejší mech je zase oproti němu velmi zranitelný. Hra je správnou sci-fi melou. Jejím nejzajímavějším prvkem je možnost sbírat součástky ze zničených mechů protivníků. Přijdete si tak k větším a silnějším pažím, raketometům nebo pojízdným pásům. Hra nemá však nic moc grafiku. Mechy jsou velké, ale nedetailní, a když je jich na obrazovce příliš, není moc vidět, co se děje. Zábavnost však popřít nejde. 
    Capcom Beat 'Em Up - Armored Warriors (1994)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 90 %

  • 7.

    Battle Circuit (1997)

    Jednoznačně nejbláznivější titul z kolekce, kterému se, co do šílenosti týče, nevyrovná ani Captain Commando. Battle Circuit přináší příběhy lovců lidí z budoucnosti. Jejich úkolem je pochytat ty nejhroznější padouchy ze Země i celého vesmíru. Banda je to neskutečná. Mezi její nejvíce ujeté členy patří kočičí žena, agresivní růžový pštros a chodící masožravá kytka, která je sci-fi variací na Adélu, která ještě nevečeřela. Nechybí pestrobarevná grafika, která je na úrovni, jelikož jde o nejnovější titul z kompilace. Humor je třeskutý, postavy bláznivé, speciální útoky silné a dojde i na upgrady. Byť z herního hlediska nejde o nic revolučního, takové pojetí hry se skutečně jen tak nevidí. Tento titul je druhým z kompilace, který se premiérově objevuje na konzolích. 
    Capcom Beat 'Em Up - Battle Circuit (1997)
    Autor: Blesk - Ladislav Leimer

    Hodnocení: 90 %

  • 8.

    Slovo závěrem

    Všechny hry lze hrát v amerických i japonských verzích. Obtížnost lze libovolně nastavit a přítomná je i možnost uložení, což ocení mladší ročníky nebo příležitostní hráči. Capcom Beat 'Em Up dále nabízí nejrůznější pozadí bohatou galerii. Co je ale nejdůležitější, je možnost hrát hry kooperativně nejenom v offline, ale také online podobě. Zúčastnit se mohou dva až čtyři hráči, záleží na konkrétním titulu. Tato kompilace je naprosto bombastická, jen těch her mohlo být přece jenom více. Citelně chybí klasiky beat 'em up žánru jako Cadillacs and Dinosaurs a Alien vs. Predator, ale jejich absenci si vysvětlujeme licenčními problémy. Capcom Beat 'Em Up prostě musím doporučit a velmi rád!

  • 9.

    Hodnocení Blesk.cz: 90 %

    Plusy:
    7 hodně zábavných beat 'em up mlátiček
    Všechny hry zaujmou i dnes
    Nastavitelná obtížnost a neomezené kredity
    Nepřekonatelný kooperativní multiplayer
    Final Fight!!!

    Minusy:
    Více titulů by neškodilo

    Infobox
    Datum vydání: 18. září 2018
    Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch, PC
    Cena: 549 Kč
    Výrobce: Capcom
    Vydavatel: Capcom
    Distributor v ČR: Cenega
    Jazyk: AJ
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy