F1 2018 vyjíždí v závětří povedeného předchozího ročníku F1 2017. Codemasters však neusnuli na vavřínech, a i když je několik věcí stejných, většina obsahu prošla revizí a obohacením. Nová sezona taktéž přinesla změnu v počtu tratí.

Celkem jich je 21 a nejdete tu i několik zkrácených okruhů. Návrat hlásí německý Hockenheimring, známý svými krkolomnými zatáčkami. Novinkou je francouzský okruh Paula Ricarda, na němž se jela Velká cena F1 do roku 1990.

F1 2018 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Nechybí žádný monopost a návrat hlásí i klasické formule ze sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých let i nového milénia. Jízda v nich je však mnohem obtížnější, jelikož neměly starší formule tolik automatických asistentů.

Samotný jízdní model je velmi realistický, ostatně jako celá hra. Roli hraje nastavení pneumatik, motoru, stav tratě i počasí. S pomocí asistentů si sice můžete jízdu zjednodušit, ale nikdy nepůjde o arkádu. Závodění budete muset pilovat.

F1 2018 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Soupeři vám totiž nedarují nic zdarma. Jsou velmi chytří a oproti minulému roku i agresivnější. Klidně do vás najedou, když je budete dojíždět nebo jim překážet. I vy však můžete být na trati ofenzivní. Co se totiž nepovedlo, jsou podivné penalizace.

Zatímco vrážení do protijezdců vám v drtivé většině případů projde bez postihu, při krácení tratě vás však čeká trest, i když vyjedete jen kousek. Dalším neduhem je model poškození. Už loni jsem z něj nebyl nadšen a ani letos ke zlepšení nedošlo. Je zastaralý.

F1 2018 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Jinak však na F1 2018 nelze nic než pět chválu. Srdcem hry je podle nás rozsáhlá kariéra, v níž budete s vybraným monopostem snažit dosáhnout na přední příčky v závodech. Ale k tomu se dopracujete jen pílí a prací hezky od píky.

Nejdřív cvičné jízdy, pak kvalifikace a později Velká cena. S druhým jezdcem ze své stáje mezi vámi bude panovat rivalita a dění se odehraje i mimo tratě. V kariéře totiž budete odpovídat na otázky zvědavé reportérky ve stylu RPG her.

F1 2018 pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Pokud budete vtipálek, získáte popularitu, ale když se zachováte profesionálně, čeká vás spousta vylepšení. A že jich ve hře je. Mimo kariéry si můžete zahrát i Velkou cenu, šampionát, jízdu na čas nebo stahovatelný závod. Režimů je dostatek.

Nechybí samozřejmě ani online multiplayer až pro 20 hráčů. Díky chytrému systému odměn a ohodnocení se k němu budete chtít stále vracet. Vizuálně je hra hezčí ještě než loni, EGO Engine 4.0 ukazuje svou sílu. Největší změny jsme zpozorovali v osvětlení.

Fotogalerie
21 fotografií
Ale i modely obličejů jsou detailnější. Okolí tratí pak také nepostrádá smysl pro detail. F1 2018 se určitě zavděčí všem příznivcům formulí. Jde o propracovanou hru a simulaci v pravém slova smyslu. Codemasters dostáli svému jménu legendárních vývojářů závodních videoher. 

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Nejlepší videohra s formulemi za poslední roky
Skvělý a propracovaný režim kariéry
Klasické formule opět potěšily
Umělá inteligence je na vysoké úrovni
Pěkná grafika

Minusy:
Model poškození je zastaralý
Divné penalizace

 

Infobox
Datum vydání: 24. srpna 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1299 Kč (PC)
Výrobce: Codemasters Birmingham
Vydavatel: Codemasters
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ