Steam totiž dle statistik zažil rekordní špičku v podobě průměrného denního počtu online hráčů v lednu tohoto roku, jednalo se přesně o 16,8 milionu uživatelů. Od té doby začala čísla poprvé po letech postupně klesat každý měsíc a za poslední měsíc jde už jen o 14,9 milionu hráčů. Dokonce pokles i počet uživatelů, kteří Steam spustí a nechali ho běžet na pozadí z 6,16 milionu uživatelů na 4,53 milionu hráčů.

TIP: PUBG přitvrzuje v konkurenčním boji - žaluje tvůrce Fortnite za kopírování

Vysvětlení se točí kolem dvou zásadních her, které ovlivnily multiplayerovou scénu v posledních době – PUBG (Playerunknown's Battlegrounds) a Fortnite. Ale zatímco PUBG zažilo špičku úspěchu již dříve a jedná se o hru, která běží přes Steam, Fortnite je od společnosti Epic Games (tvůrci Unreal Engine 4), která si drží hraní této hry pod vlastní platformou a mimo Steam.

Fortnite ale zažívá neuvěřitelnou popularitu (včetně streamování na platformě Twitch.tv) a rychle se rozvíjí, což přitahuje další hráče. Vzhledem k tomu, že se jedná o podobný koncept jako u PUBG (Battle Royale), spoustu hráčů přešlo právě z PUBG na Fortnite. Zatímco v lednu hrálo PUBG každý den přibližně 3 miliony uživatelů, v červenci už to bylo jen 1,3 milionu.

TIP: Fortnite vs PlayerUnknown's Battlegrounds - Která hra je lepší?

Fortnite je dokonce tak úspěšný, že to dle některých zdrojů ovlivňuje i další online hry. Fortnite je totiž kompletně zdarma a byznys model je postaven na nákupech ve hře. Bude zajímavé sledovat, jestli se jedná jen o hype nebo Fortnite bude pokračovat v úspěchu a bude přitahovat další nové hráče. Fortnite totiž zažívá boom i na mobilní platformě iOS a brzy bude k dispozici i verze pro Android, která ale nebude šířená pomocí Google Play, ale nebezpečně přímo ze stránek Epic Games jako APK soubor.