Zrod Detroid: Become Human se datuje do roku 2012, kdy světlo světa spatřilo technické demo Kara pro konzoli předešlé generace PlayStation 3. V něm byla představena myslící androidka, kterou skládá a rozebírá výrobní linka. Ukázka sklidila velký úspěch, a tak Quantic Dream – tvůrci her jako Fahrenheit, Heavy Rain a Beyond: Two Souls začali pracovat na hře, která nakonec vyšla pro aktuální PlayStation 4.

Připravit se můžete na zhruba dvanáctihodinové dobrodružství, v němž vás čeká jeden z nejlepších příběhů ve videohrách vůbec. Pro mnohé však Detroit: Become Human hrou vůbec nebude. Jde sice o adventuru z pohledu třetí osoby, její pojetí však připomíná mnohdy spíše interaktivní film, který sledujete, a občas ovlivňujete dění. Mnohým, stejně jako mně, bude někdy vadit, že nelze hrát víc. Příběh je totiž tak zajímavý a napínavý, že si vyloženě říká o větší zapojení hráče.

Detroit: Become Human pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběh je hlavním hnacím motorem Detroit: Become Human. Během hraní se chopíte hned tří postav. Všichni jsou androidy. Connor je policejní vyšetřovatel a hra za něj nejvíce připomíná klasickou agenturu. Prozkoumáváte prostředí, sbíráte důkazy a vyšetřujete kriminální případy. Role Connora se mi líbila nejvíc, protože je nejnapínavější a nejrozmanitější. Další postavou je uklízečka Kara. Ano, ta Kara, podle které hra vznikla.

Poté, co byla opravena po nejasném incidentu, který ji vyřadil, jí byla vymazána paměť. Údajně ji přejelo auto. Kara se ocitá v zchátralé domácnosti pobudy Todda a jeho vystrašené dcery Alice. Rozjíždí se emotivní příběh plný lásky, zklamání, užívání drog, týrání a domácího násilí. Nedivil bych se, kdyby při hraní za Karu citlivějším povahám ukápla z oka nějaká ta slza. Poslední hratelným androidem je pečovatel Markus.

Detroit: Become Human pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Ten se stará o ochrnutého malíře, který ho nabádá ke kreativitě a otevření mysli. Po velké tragédii se však stává z Markuse rebel a bojovník za práva androidů. Podobnost s kultovním sci-fi filmem Ridleyho Scotta Blade Runner přehlédnout nelze. Všechny příběhy se prolínají a jsou více než zajímavé. V hráči dokážou vyvolat emoce a touhu vědět, co bude dál. Našinci ocení povedené české titulky, které lze nastavit i jako velké. Hurá, konečně to někoho napadlo.

Herní pasáže jsou však různorodé. Zatímco některé jsou tak napínavé, že ani nebudete dýchat, jiné dokážou i nudit. Takové vyjednávání s porouchaným androidem, který unesl malou holčičku a drží ji jako rukojmí, je vážně napínavé drama. Uklízení a mytí nádobí je pak stejná pruda jako v reálném životě. Hraní Detroit: Become Human není komplikované ani na jednu z obtížností, a to i když by jedna z nich měla podle názvu hráčům občas zatopit.

Detroit: Become Human pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ve zvyku ostatních her od Quantic Dream budete mačkat tlačítka zobrazená na obrazovce, kývat analogovými páčkami i prstem přejíždět po dotykové ploše DualShocku 4. Díky své přístupnosti je Detroit: Become Human vhodný i pro nehráče. Jako vždy záleží na vašich rozhodnutích, které následně ovlivňují příběh. Jak se tak děje, ukazuje větvící se strom událostí.

Při pohledu na něj mi bylo až líto, co jsem minul. Na druhou stranu je to pozitivní v tom, že vás mraky možností motivují k opakovanému hraní. Jen škoda, že některé volby nejsou na vás a hra je za vás učiní sama. To mě v několika případech vyloženě štvalo. Detroit: Become Human však prominete mnohé. Hra totiž vypadá naprosto nádherně. Jde bez řečí o jednu z nejhezčích titulů současnosti. Někomu může připadat určitě i jako ten nejhezčí.

Fotogalerie
103 fotografií

Grafika se pyšní fotorealistickou kvalitou, ostrými texturami, spoustou efektů a neuvěřitelnými modely postav. Nejúžasnější na ní jsou ale obličeje lidí a androidů a jejich mimika. Je neuvěřitelné, jak moderní technologie pokročily. Výrazy ve tvářích jsou uvěřitelné. Tohle jsou pravé emoce. Není se čemu divit, že se na hře podílela i celá řada známých herců jako Jesse Williams, Clancy Brown nebo Lance Henriksen. Detroit: Become Human je parádní zážitek a pamětihodné dílo. Jen škoda, že si v něm více nezahrajete.

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Nádherná grafika
Neskutečné animace obličejů a mimiky
Velké české titulky
Příběh, který chytí za srdce
Vaše volby ovlivňují dění
Opakované hraní se vyplatí

Minusy:
Často byste chtěli hrát více
Někdy hra rozhoduje za vás
Některé pasáže jsou nudnější


Infobox
Datum vydání: 25. květen 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PlayStation 4 Pro)
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Quantic Dream
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky