Příběh se odehrává mnoho let po vyhlazení Olympu. Atreova matka Faye zemřela a jejím posledním přáním bylo, aby byl její popel roztroušen na nejvyšší hoře v okolí. Kratos tak bere svého syna na životní dobrodružství, které se brzy mění v pořádnou řežbu. Minulost totiž hlavního hrdinu brzy dostihne. Svět severských bohů je navíc krutý a nebezpečí číhá na každém kroku. Je proto jen na Kratovi, aby Atrea naučil bojovat a postarat se o sebe. Je také jen na chlapci, zda přijme pravdu o otcově minulosti a rozhodne se, zda se vydá v jeho šlépějích.

God of War pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
God of War je pokračováním známé série i jejím restartem. Kratos je viditelně jiným mužem, než kterého jsme znali z předchozích dílů, které vyšly pro PlayStation 2, 3, PSP a PS Vita. Pořád je to bručoun, ale již není tak arogantní. Je starší, zkušenější i rozvážnější. Role otce ho změnila. Vztah Krata a jeho potomka je jedním z největších taháků nové hry, protože funguje skvěle, je uvěřitelný a hráče zajímá, co se mezi touto dvojicí stane dál. Jejich soužití není vůbec snadné, a zda si k sobě najdou cestu, zůstává otázkou až do konce hry.
God of War pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Oproti předcházejícím dílům, ve kterých kamera snímala Krata z různých izometrických úhlů, se tvůrci rozhodli pro změnu. Tentokrát vašeho bijce snímá z pohledu přes rameno. Nový God of War tak vypadá i se hraje podobně jako nedávná akce Hellblade: Senua’s Sacrifice. Je však mnohem propracovanější a zábavnější ve všech směrech. Akce neubylo, kvůli zvolené kameře je ale herní tempo trochu odlišné a zabíjení nepřátel není tak zběsilé. Přesto je God of War řežba od počátku do konce. Tentokrát se v ní Kratos ohání magickou sekyrou Leviathan.
God of War pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
S tou nejenom, že může zmrazit protivníky, ale navíc se mu vrací po hodu do ruky jako Thorovi jeho kladivo. Toho lze využít nejen při bojích se zástupy nemrtvých Draugrů, trollů i dalších mytických tvorů, ale i při řešení jednoduchých hlavolamů. Kratos se samozřejmě dokáže ohánět i holými pěstmi, po ruce má vždy štít a oplývá ničivou zuřivostí. Není však na protivníky sám. Atreus mu kryje záda se svým lukem a šípy. Svými útoky může protivníky rozptýlit natolik, aby s nimi udělal jeho otec rychlý proces. Jindy zase on pomůže vyřešit hlavolam. Bez sebe neudělá jeden ani druhý ani krok.
God of War pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Se změnou bojového stylu přišla i změna ovládání. K útokům se nepoužívají akční tlačítka, ale ta boční. Z nepřátel i explorací prostředí získáte různé předměty a peníze, za které si postupně budete u trpaslíků zlepšovat zbroj. Chválíme, že všechny změny jsou vizuální, takže když si necháte ukovat nové brnění, bude Kratovi zářit na hrudi. RPG prvky jsou příjemné a docela rozsáhlé. Samotný boj ale dokáže po čase nudit. God of War není krátkou hrou, než ji dohrajete, uplyne přes 20 i více hodin. Herní svět totiž není tak lineární, jak se zprvu zdá. Po čase jsou však boje repetitivní. Útočíte, bráníte, používáte kouzla, kombinujete ataky a tak stále dokola. Vizuálně je God of War nádherným dílem.
God of War pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Prostředí je dechberoucí, modely postav detailní a tempo hraní hráč mnohdy sám zpomalí, když se bude rozhlížet po všech těch krásách kolem. God of War si ve vizuálu nezadá dokonce ani s jinou nádhernou PlayStation 4 exkluzivitou Horizon: Zero Dawn. Škoda však, že se hra při hraní v 4K rozlišení trhá. Doporučujeme zvolit raději stabilnější hru s nižším rozlišením. God of War je skvělý herní zážitek, cenná exkluzivita pro PlayStation 4 a povinnost pro všechny majitele této konzole. Hra má lokalizaci v podobě titulků, které by Češi jistě ocenili, kdyby byly větší. V současné podobě jsou vážně pidi. To snad změní patch. Slovo závěrem: tuhle řežbu si u všech bohů nenechte ujít.
Fotogalerie
71 fotografií

SÉRIE GOD OF WAR PŘEHLEDNĚ NA BLESK.CZ

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Krásná grafika
Atraktivní svět severských bohů
Pořádná řežba
Kooperace i vztah mezi Kratem a Atreem
Slušná životnost
Cenná exkluzivita


Minusy:
Po čase repetitivní
Soubojový systém mohl být propracovanější
Nestabilní framerate při 4K rozlišení
Příliš malé titulky

Infobox
Datum vydání: 20. dubna 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PlayStation 4 Pro)
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Santa Monica Studio
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky