Příběh je prostoduchou klasikou. Dr. Eggman chce ovládnout svět a porazit svou největší Nemesis – modrého bodlináče. Jako posilu proto povolává staré známé padouchy – Chaose, Metal Sonica, Zavoka a dokonce i Shadowa. Hlavním trumfem je ale nový záporák Infinite. Maskovaný šakal dokáže přetvářet realitu k obrazu svému a je zahalen rouškou tajemství. Příběh není kdovíčím, ale jako kulisa pro další zběsilé ježkovo dobrodružství postačuje, a dokonce občas i pobaví.

Největší novinkou Sonic Forces je hráčem stvořený hrdina. Toho si sestavíte dle vlastních představ. Vyberete si zvíře, kterým bude, jeho barvu, účes, prostě vše. Animální odlišnosti se projevují v různých schopnostech. Během úspěšného postupu hrou získáte spoustu nových kusů oblečení i módních doplňků, takže se budete moci pořádně oháknout. Hra za vlastního hrdinu se vyznačuje kromě sonicovského hopsání i možností pálit ze zbraně, ať již projektily, nebo elektřinu, čímž můžete zlikvidovat mnoho nepřátel najednou.

Skákej!
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Hraní za avatara doplňuje hra za moderního i klasického retro Sonica. Ten novější má v zásobě více triků. Retro Sonic má sice pohybů méně, ale přináší klasickou hratelnost ze staré školy. Zatímco Sonica veterána čekají úrovně výhradně 2,5D ražení, ten nový to střídá. Ano, hratelnost v jeho srsti mění styl z trojrozměrného na dvojrozměrný pohyb a přechod funguje bez problémů. Zajímavá je možnost tag výměny vašeho zvířete a Sonica. Prostě hra za dvě postavy. Dojde i na bosse, kteří jsou nápaditější než kdy předtím, a i když je porazíte celkem snadno, duely s nimi potěší.

Bohužel si při rychlém hraní rychle všimnete, že je každé úrovni konec až příliš brzy. Vážně, levelům je obvykle do tří minut konec, což je žalostně málo. Sice při hraní odhalíte také tajné úrovně a budete řešit i SOS záchranu s jiným hrdinou v levelech již splněných, ale nic neskryje fakt, že jsou úrovně extrémně krátké. Stejně jako celá hra. Dokončili jsme ji za jedno nedělní dopoledne. Do šesti hodin je konec – a to je prostě málo. I když hra nestojí plnou cenu, rádi bychom hráli dál.

Grafika je krásná.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Ovládání a kamera jsou v moderních hrách se Sonicem často kritizovány za nepřesnost a neposlušnost a i tato novinka v tomto směru není ideální. Na obojí si ale lze zvyknout. Co se ale grafické stránky hry týče, smekáme. Nečekali jsme takto ostré textury, pestrou škálu barev i stabilní framerate. Na PS4 Pro je to úplná pohádka. Vše navíc podtrhuje kvalitní herní soundtrack. Uslyšíte kvalitní elektroniku, pop rock i 16bitové pípání, co potěší pamětníky. Každý, kdo si pořídí, si může stáhnout zdarma dlc epizodu Shadow, v níž se chopíte role stejnojmenného antihrdiny. Sonic Forces je hrou hlavně pro fandy a ty potěší. Kvalit Sonic Mania ale nedosahuje.
Fotogalerie
28 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:
Tři druhy hratelnosti
Tvorba vlastního hrdiny
Retro Sonic potěšil
Napínavé souboje s bossy
Kvalitní grafika
Chytlavý herní soundtrack

 

Minusy:
Sonic Forces dohrajete za jedno odpoledne
Příliš krátké úrovně
Kamera i ovládání občas pozlobí

 

Infobox
Datum vydání: 7. listopad 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Nintendo Switch, PC
Cena: 999 Kč
Výrobce: Team Sonic 
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ