I když nepřinesl původní The Evil Within z herního hlediska žánru hororu nebo akcí z třetí osoby nic nového, byla to pořádná videohra a poctivý zástupce žánru. Aby taky ne, když za hrou stál sám Shinji Mikami - tvůrce série Resident Evil. U druhého dílu působil jako výkonný producent a supervizor. The Evil Within 2 vykračuje v krvavých šlépějích prvního dílu, takže pokud se vám líbil a holdujete herním hororům, už nyní nejspíš tušíte, že si i tentokrát přijdete na své.

Příběh již tentokrát nepřináší tolik překvapení, jelikož víme, že za děsivými výjevy stojí zařízení STEM propojující lidské mysli a vytvářející vlastní svět. Stínová společnost Mobius, která za ním stojí, nabízí Sebastianovi možnost zachránit dcerku, která prý nezemřela, ale nachází se právě ve STEMu. I když hlavní hrdina tuší levárnu, možnost zachránit svou domněle mrtvou holčičku musí samozřejmě využít. Rozjíždí se tak znovu kolotoč psychotických událostí, ze kterých se hráči točí hlava.

Děsivé záběry z hororové videohry The Evil Within 2
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
The Evil Within 2 je opravdový horor. Je to dokonce horor se vším všudy. Při hraní vás bude mrazit v zádech ze strašidelné atmosféry, nejednou vyjeknete při lekačkách a i mnohá monstra vás vyděsí jenom svým obskurním vzhledem. Nejstrašidelnější je začátek, když ještě úplně nevíte, co vás čeká. Pozdější pasáže již tak hrůzu vzbuzující nejsou, protože víte, co na vás může vyskočit a již jste se sžili s herními základy. Co vás však může vyděsit, je obtížnost.

Hra nabízí zpočátku tři a celkově čtyři stupně obtížnosti. Lehká je opravdu lehká a nepředstavuje, co se soubojů s deformovanými monstry týče, žádnou výzvu. Hned druhá se však jmenuje přežití a o normální obtížnost vůbec nejde. Při jejím zvolení budete počítat každý náboj a bojovat o postup od jednoho úložného místa k dalšímu. Každé monstrum včetně řadových zombií představuje hrozbu. Jde o výzvu, ale řada hráčů bude postrádat klasickou normální obtížnost. Obě zbývající jsou totiž ještě těžší a určené jen expertům.

Děsivé záběry z hororové videohry The Evil Within 2.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vývojové RPG prvky z prvního dílu ani tentokrát nechybí. Nutno podotknout, že i když jsou zábavné, tlumí strach. Když si můžete hrdinu vylepšit v ostrostřelce, strach mizí. Zlepšit lze za zrcadlem Sebastianovy schopnosti, v dílně upravit lze i zbraně a samozřejmě vytvořit novou munici. Pokud si budete chtít vytvořit náboje v terénu, bude vás to stát dvakrát tolik surovin. Kromě střelby z pistole, brokovnice, automatické pušky, luku pro nejbizarnější druhy šípů nechybí ani útoky zblízka nožem nebo sekyrou. Znáte to, když se u nás doma chlapi poperou.

Míření celkově není snadné. I samotný pohyb není ideální a u míření to platí také. Sáhnout po automatickém zaměřování je slabost, ale zde bychom se hráčům nedivili. Oproti prvnímu dílu se podíváte do otevřenějších lokací, v nichž narazíte i na vedlejší mise. The Evil Within 2 rozhodně není záležitostí na jeden večer. Než ho dohrajete, uplyne minimálně 15 hodin, ale v případě vyšších obtížností si můžete přičíst i 5 a více hodin. Opakované hraní se navíc díky nové hře plus, v níž si ponecháte vše získané, skutečně vyplatí.

Fotogalerie
75 fotografií

Grafika The Evil Within 2 není tím nejpůsobivějším, co jsme kdy viděli, ale je hodně stylová. To je to správné slovo, které ji vystihuje. Uvidíte opravdové hrůzy. Je vidět, že si s ní tvůrci dali záležet. Celkově jako s celou hrou včetně soundtracku. Technické chyby se najdou, dokonce nám spadla samotná hra, ale lze je přežít. Nejde o nejlepší hororový titul všech dob, ale jde jasně o jeden z nejpovedenějších hororových her letošního roku. Pokud se rádi bojíte při hraní, The Evil Within 2 by vám neměl uniknout. Stojí za to. Na temné zimní večery můžeme hru jenom doporučit.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Poctivý horor s hutnou atmosférou
Obskurní monstra
Otevřenější prostranství s vedlejšími misemi
Slušná životnost
Stylová grafika
Opakované hraní se vyplatí

Minusy:
Ne vždy děsivé
Nevyvážené obtížnosti
Podivný pohyb a míření
Technické chyby

 

Infobox
Datum vydání: 13. říjen 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Tango Gameworks
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ