Historie hry sahá až k plánované konverzi druhého dílu ságy, který je dodnes fanoušky považován za nejlepší, pro platformu Sega Saturn. Ta však nebyla pro konzoli s omezeným hardwarem bez mnoha ošklivých kompromisů vůbec možná, proto byl její vývoj přerušen. Sega však chtěla pro své hráče náhradu, a tak požádala vývojářský a vydavatelský dům Capcom o náhradu pro nadcházející 128bitovou konzoli Dreamcast.

Capcom souhlasil a začal vyvíjet regulérní třetí díl, který měl být přímým pokračováním dvojky. Jenže to se nelíbilo Sony, která chtěla hlavní číslovanou sérii zachovat na vlastní konzoli PlayStation. Capcom tak šalamounsky udělal z trojky Resident Evil Code: Veronica a vedlejší projekt ze světa T-Virusu a zombií přetvořil v moc dobře známý Resident Evil 3: Nemesis. Původní verze Code: Veronica vyšla pro Dreamcast v roce 2000.

Fešák
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
O rok později se dočkali vylepšené konverze Resident Evil Code: Veronica X i majitelé PlayStation 2. Obsahovala několik příběhových videí navíc. A právě tato PS2 verze vyšla v rámci konverzí klasických her pro PS4. Tohle bohužel není žádná předělávka po vzoru Resident Evil HD Remaster a Resident Evil 0 HD Remaster. Tohle je obyčejná konverze a ještě k tomu zpackaná. Proč Capcom nepoužil 6 let starou HD verzi, která vyšla na PS3 a X360, vážně nechápeme.

A co je na ní špatného? Běží v obrazovém 4:3 formátu, takže vás po stranách čekají nevzhledné pruhy. To by se ještě dalo vydržet, i když to na pohled není nic pěkného. Mnohem horší ale je, že se obraz při běhu hráčovy postavy rozmazává. Pokud pouze jdete, je v pořádku, ale jakmile se rozběhnete, což je aktivita, bez které se v survival hororu neobejdete, zbudou vám z hrdiny i nemrtvých pouhé šmouhy. Vážně, je to hodně fuj.

Zombie si na vás chtějí pochutnat. Ale jakmile se hýbou, jsou rozmazané.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Co se zpracování týče, je Resident Evil Code: Veronica X záležitostí ze staré školy. I když šlo o první díl hlavní série, který používal plně polygonové prostředí a renderovaným pozadím dal vale, pořád kamera snímala postavu z izometrického a hodně atmosférického pohledu jako u starších dílů. Přesto plně polygonová kamera umožnila plynulý pohyb kamery v některých lokacích nebo zaměřování z první osoby u odstřelovačky. Grafika jako taková je zastaralá, ale to lze u takto staré hry čekat.

Příběh se točí opět kolem Claire Redfield, která se vydává do sídla zlotřilé korporace Umbrella v Paříži najít stopy po svém bratru Chrisovi. Tam je ale dopadena, unesena a převezena na Rockfortův ostrov, kde ji uvězní. Netrvá ale dlouho a z basy je venku, aby se mohla utkat se stejnými, ba možná horšími hrůzami než v Raccoon City. Ostrov se hemží nemrtvými a mutanty. Zanedlouho se setkává s horkokrevným vězněm Stevem Burnsidem, který se stává jejím spojencem.

Kámoši jako hrom
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Brzy se setkají s dvojicí podivných dvojčat Alfredem a Alexií Ashfordovými, kterým patří vojenská základna Umbrelly na ostrově. Aby toho nebylo málo, objeví se i geneticky vylepšený arcipadouch Albert Wesker. Naštěstí se o slovo přihlásí i sám Chris Redfield. I on je s Claire i Stevem hratelnou postavou. Příběh je v rámci žánru zajímavý, nechybí několik zvratů a hráč se nikdy nenudí. Pro fandy je to extáze. Resident Evil Code: Veronica X je totiž jedním z nejlepších dílů série. Prostředí, ať už vězení, palác i vojenská základna na Antarktidě, čiší atmosférou.

Hra je opravdu strašidelná. Z některých lekaček jsme i po 16 letech od vydání PS2 verze vyjekli. Z herního hlediska je to starý dobrý Resident Evil, který i přes revoluční akční koncept čtvrtého dílu a originální pojetí sedmičky máme nejraději. Kombinace hororového pojetí, průzkumu prostředí, řešení hlavolamů a soubojů se zombiemi a mutanty je prostě stále geniální. Jediné, co bude možná pro dnešní hráče až příliš nestravitelné, je tzv. backtracking. Ve hře se budete mnohdy vracet přes haldy lokací ke klíčovému předmětu a podobně.

Je to obří panenka? Nebo zmutované monstrum?
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Tohle je stará škola se vším všudy. I s pár neduhy. Herní zážitek je ale přesto velmi silný. Navíc vás čeká minimálně 15 poctivých hodin hratelnosti. Pokud si chcete na PlayStation 4 zahrát perfektní retro horor a přimhouříte oči nad zpackanou konverzí, Resident Evil Code: Veronica X je tu pro vás. Je to opravdová legenda, která patří mezi nejen ty nejlepší herní horory všech dob, ale videohry jako takové. Pokud chcete PS4 verzi do sbírky, tak vězte, že hra je distribuována výhradně digitálně. 

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Fotogalerie
55 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:
Starý dobrý Resident Evil
Kombinace hororu, hlavolamů a akce
I po 16 letech od původního vydání skvělá hra
Atmosférická prostředí a neustálý pocit strachu
Jde o jeden z nejlepších dílů série
Hraní za několik hrdinů

Minusy:
Technicky odfláknutá konverze
Spousta šíleného vracení se přes hory doly 

 

Infobox
Datum vydání: 10. květen 2017 (PS4)
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 409 Kč
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ