Určité hračky jsou podle úřadu doslova narvané senzory, kamerami a mikrofony, pomocí kterých nahrávají, co dítě říká a dělá. Odesílají také GPS údaje o tom, kde se dítě nachází.

„Chytré hračky a zábavní gadgety určené pro děti obsahují čím dál častěji technologie, díky kterým mohou s uživateli lépe interagovat. Mohou ale také ohrozit jejich soukromí a bezpečnost, protože získají spoustu osobních informací,“ uvádí FBI.

Tip: Chytrá panenka může šmírovat děti, německé úřady radí rodičům: zničte ji

Podobné hračky lze pořídit po celém světě. Minulý rok například pozornost přilákala panenka jménem My Friend Cayla, která nahrávala konverzace dětí. To samé dělala i hračka od Mattela, která navíc nahraná slova odesílala zpět vývojářům.

Podle FBI tyto hračky shromažďují jména, školu, aktivity a další informace o uživateli. Útočníci tak klidně můžou dítě identifikovat a jít navštívit. Hackeři také můžou na děti mluvit bez vědomí rodičů.

Mohlo by vás zajímat: Plyšák odposlouchává děti, hackeři záznamy zpřístupnili na internetu

Úřad má proto jedno doporučení – vždy čtěte uživatelské podmínky a informace o soukromí. Informujte se o tom, kam jsou osobní data odesílána a jestli k nim mají přístup třetí strany.

„Uživatelé by se měli vždy na internetu podívat, co je o těchto produktech známo. Bezpečností firmy často na problémy naráží a rychle o nich dávají vědět,“ uzavírá FBI.