Farpoint je videohrou pro virtuální realitu, která má opravdové ambice stát se něčím víc než jenom hříčkou na pár chvil, která ukazuje, že PlayStation VR naplno funguje. Jde o plnohodnotnou střílečku z první osoby (FPS) v zajímavých sci-fi reáliích, která sice má své mouchy, ale fandům virtuální reality se zalíbí. I díky originálnímu ovladači, který se se hrou také prodává.

Příběh se točí kolem posádky vesmírné stanice Pilgrim, která je vtažena červí dírou neznámo kam v galaxii a skončí na záhadné planetě. Bezejmenný, ale pořádně odvážný pilot se vydává po stopách doktorů Granta Moona a Evy Tyson, kteří se od něj oddělili. Nachází jejich hologramy a zprávy, jejichž přehrávání je velmi atmosférické. Brzy zjistí, že na planetě se děje spousta podivných věcí.

Farpoint je klasický zástupce FPS žánru.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběh není kdovíčím, ale jde o poctivé sci-fi, které je dobře vyprávěno. Umocňuje to i VR headset. Samotná hra je klasickou FPS, u níž výjimečné prvky nečekejte. Jde o lineární střílečku, která nabídne poctivou a ničím nekomplikovanou akci. Potrápí vás několik protivníků, kterých na vás naběhnou rovnou stovky. Ať už půjde o menší pavouky, obrovské kraby, roboty, nebo samotné mimozemšťany.

Naštěstí máte po ruce zbraně. Ať už jde o základní útočnou pušku, brokovnici, odstřelovačku, laserovou zbraň, nebo jehlicový spiker – odbodu needleru z Halo. Všechny zbraně mají neomezenou munici kromě té speciální sekundární, jakou jsou rakety nebo granáty. Při boji pomáhá i přirozený pohyb s otáčením, který lze nastavit. Žádný pocit na zvracení jsme nepocítili. Navíc nám vyhovoval ze všech možností nejvíce.

Zaměřovací ovladač PlayStation v celé své kráse
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hru lze obstojně hrát s DualShockem 4. Největší legraci ale zažijete při používání Zaměřovacího ovladače PlayStation (Aim Controller). Chvíli si na něj budete zvykat, zvláště na pohyb s ním, ale pak si jej oblíbíte. Drží se parádně jako automatická puška a skvěle se s ním míří. Farpoint totiž využívá míření přes hledí, což je naprosto parádní způsob hraní. PlayStation Move ovladače hra bohužel nepodporuje.

Vizuálně je na tom hra průměrně. Bohužel rozmazaná pozadí komplikují odstřel vzdálených nepřítel. Farpoint bohužel tento neduh PlayStation VR ukazuje v celé své nedokonalosti. Celkově jde ale o silný zážitek pro virtuální realitu, který by si měli všichni její příznivci vyzkoušet. Příběh sice trvá jen 6 hodin, ale k zahrání je i kooperace a výzvy. Škoda také zmateného systému ovládání, který není hned zřejmý. Jinak výtky nemáme. Procházet se po mimozemské planetě s hustým kvérem, to je něco!

Fotogalerie
29 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:
Správně zpracovaný pohyb bez pocitu na zvracení
Míření přes hledí
Dobrá klasická FPS
Poctivě vyprávěný sci-fi příběh
Podařený ovladač ve tvaru zbraně


Minusy:
Vzdálení nepřátelé se špatně likvidují kvůli rozmazanému obrazu
Až příliš klasická FPS
Krátký příběh
Zmatený systém ukládání

Infobox
Datum vydání: 17. května 2017
Platformy: PlayStation 4/PlayStation VR (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1499 Kč, 2399 Kč (se zbraní)
Výrobce: Impulse Gear
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ