Nioh začal svou strastiplnou cestu vývoje již v roce 2004. Od té doby hra několikrát změnila herní styl i studio, které ho mělo dovést do zdárného konce. Nakonec se štafety chopili zkušení vývojáři z Team Ninja, známí extrémně obtížnou sérií Ninja Gaiden, kterým se nadlidsky znějící úkol nakonec podařil. Nioh vyšel a je to jízda, ale hodně drsná jízda.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Nioh Sony

Příběh ve hře hraje druhé housle, to nelze přehlédnout. Hlavním hrdinou je Brit William, který v roce 1600 utíká z vězení a brzy se ocitá v Japonsku, kde se utká s nejrůznějšími bojovníky, démony i zrůdami nejrůznějších tvarů a velikostí. Období Sengoku bylo bohaté na mýty, tvůrci tak měli z čeho čerpat. Příběh však hraje druhé housle.

Tím hlavním je boj a získávání zkušeností. Nioh je totiž akčním RPG, které je nejvíc podobné sérii Dark Souls. Ta je má nejenom podobné pojetí a herní systém, ale taktéž je určena kvůli vysoké obtížnosti pouze hardcore hráčům. A i v případě Nioh jsou to pro ně hotové orgie, ale obyčejní hráči nebo začátečníci si prostě neškrtnou.

Drsný útok
Autor: Sony
V boji využijete pět druhů sečných zbraní, řadu střelných a ke slovu přijde i magie. Bojuje se v reálném čase a bitvy jsou hodně líté. Bez hbitého uskakování se neobejdete. Při souboji budete muset být neustále v pohybu. Ale vše stojí energii – rozumějte staminu. Údery a úskoky vás mohou naprosto vyčerpat.

Stejně tak i protivníka, což je realistické i férové. Postupem misemi se stáváte zkušenější a silnější. Z každého padlého protivníka totiž získáte energii, se kterou se na záchytných bodech leveluje. Z nepřátel navíc padají zbraně a další výbava. Jenže to je musíte nejdříve porazit. I řadový útočník vás může poslat k zemi po jedné ráně.

Souboj s pavoučí lady
Autor: Sony
A co teprve bossové? Mnoho řadových potvor a bojovníků vám dá zabrat, ale bossové – ti jsou silnější kafe. Souboje s nimi budete opakovat až do úplného zešílení nebo jejich poražení. Jsou obří, nebezpeční, mají děsivý design a svoji roli plné skvěle. Možná až moc. Na boje však nemusíte být sami. Nioh podporuje kooperaci, byť zvláštním způsobem.

Abyste mohli přizvat dalšího hráče, musí mít danou misi již splněnou. Pro něj to tedy již nebude výzva. Škoda. Vám však může hodně poradit. Co se vizuální stránky hry týče, Nioh je pěkný, prostředí jsou hodně zajímavá a animace v pořádku. Úplný top to není, ale na grafiku hry si stěžovat určitě nebudete. To platí i o zvucích a hudbě.

Fotogalerie
28 fotografií
Nioh rozhodně není hrou pro každého. Ve skutečnosti jde o titul určený docela úzkoprofilové skupině hráčů. Těm se ale zavděčí. Ostatním nikoliv. Abyste Nioh dohráli, musíte mít opravdu ko…losální trpělivost a nervy z oceli. Hra vydrží až na 50 hodin nebo i déle. Pokud ho ale pokoříte, jste opravdu herní mistři.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Dobrý bojový i vývojový systém
Drsní bossové
Dlouhá životnost
Brutální orgie pro hardcore hráče

Minusy:
Pro normální hráče nehratelné
Ne úplně ideální kooperace
Příběh je jen do počtu

Infobox
Datum vydání: 8. únor 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Team Ninja
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ