I když bude Microsoft podobně jako Apple svůj Mac OS (X) po příští roky marketingově označovat Windows jako Windows 10, fakticky se bude s každým upgradem jednat o nový systém, který budou redmondští inženýři nějaký čas podporovat.

Aktuální časový harmonogram ukončování podpory jednotlivých verzí Windows. Windows 10 na posledním řádku může leckoho zmást, nejedná se ale o ukončení podpory desítek jako takových, ale jen jejich aktuální verze na trhu (Anniversary Update).
Autor: Živě.cz

Běžného domácího uživatele to nejspíše trápit nebude, protože se mu každý rok upgraduje systém na novou verzi, v podnicích, kde se s podobnými velkými aktualizacemi často zachází opatrněji a šetří se s nimi, už ovšem ano.

A zejména firmám nyní Microsoft oznámil (via Neowin), že na sklonku března přestane podporovat Windows 10 ve verzi 1507. S příchodem Desítek už jednoduše nesledujeme hlavní označení systému, ale jeho interní verzi a případně i číslo sestavení.

Verze 1507 odpovídá číslu sestavení 10240 a jedná se o původní Windows 10 z července 2015. Pozorní čtenáři si tedy už jistě všimli, že označení verze odpovídá vždy roku a měsíci (15/7), ve kterém dorazil systém na trh. Jedná se o stejný princip verzování jako třeba v případě Ubuntu, které vychází vždy na jaře a v říjnu, a proto má označení třeba 16.04, 16.10 atd.

Označení verze najdete v moderní aplikaci v sekci Systém → O systému
Autor: Živě.cz

Pokud na svých Desítkách nebráníte automatickým aktualizacím, ztráta podpory se vás přirozeně netýká, v tuto chvíli byste totiž měli mít na počítači Windows 10 ve verzi 1607 (Anniversary Update z konce července 2016) a číslem sestavení nejméně 14393. Jen pro srovnání, betatesteři z programu Windows Insider mají už sestavení číslo 15014.