Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Robinson: The Journey Crytek/Sony

Za hrou Robinson: The Journey stojí německé vývojářské studio Crytek zodpovědné za série Crysis, první Far Cry nebo historickou akci Ryse: Son of Rome. Každému hráči je hned jasné, že tento tým je vysazený na detailní zpracování přírody, konkrétně porostu, lesů a džunglí. A právě v jedné prehistorické džungli se jejich novinka odehrává.

Hlavním hrdinou příběhu je mladý chlapec Robin. Ten se s dalšími kolonisty vydal do vesmíru, jenže jejich loď Esmeraldu stihla zkáza a on se stal jediným přeživším. Jeho novým domovem se stal Tyson III – planeta, kterou obývají dinosauři. Robin však nebude při svém dobrodružství sám.

Kdopak se to vyklubal na dinosauří svět?
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Společnost mu bude dělat levitující umělá inteligence Higs a mládě Tyranosaura rexe, které sám Robin pojmenuje Laika. Zatímco UI radí kam dál a pomáhá při spojování elektrického vedení, zahání Laika řevem dotírající dinosaury. A je taktéž roztomilým mazlíčkem, kterého můžete krmit a naučit ho pár povelů.

Ne vždy však Laika na „k noze“ slyší. Stejně tak se občas zasekne za nějakou texturu a hru kvůli tomu budete muset restartovat. A to samé se občas stane i Robinovi. Bez technických chyb se bohužel hra neobešla a neohrabané je i ovládání. Hra využívá pouze DualShock 4, což je škoda.

Pozor, ať nespadnete.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Robin totiž při šplhání i dalších aktivitách využívá obě ruce, takže by se podpora Move ovladačů hodila. Problémové je lezení po skalách i samotný pohyb. Chůze je pomalá, ale otáčení rychlé a žádné z nastavení ovládání nám úplně nevyhovovalo. Navíc se bohužel po pár minutách hraní dostavila nevolnost. Robinson: The Journey při pohybu ve virtuální realitě nám způsobil motání hlavy a žaludek na vodě nejenom nám.

Průzkum planety je však napínavý a vtahující, takže mu nelze odolat. Tyson III je nádherné místo a dokazuje, že i pro PlayStation VR lze vytvořit videohru s krásnou grafikou. Jen počkejte, až uvidíte ten hustý porost, exotickou flóru a hlavně dinosauří faunu. Laika je roztomilá, ale i ostatní dinosauři jsou k sežrání. Tedy pokud nesežerou oni vás.

Sedni! Hodná holka.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Dravcům se budete vyhýbat, stejně jako obřím býložravcům, kteří by vás mohli zašlápnout. Největším protivníkem však budou hádanky. Některé jsou jednoduché, jiné vás však potrápí. Hlavně svou nelogičností a nejasností, co máte vlastně dělat. Je to škoda. Pokud máte možnost, hru si ale rozhodně vyzkoušejte.

Robinson: The Journey je totiž i přes všechny svoje neduhy zajímavý titul, který stojí za vyzkoušení. Svět Tysonu III je vtahující a pohyb mezi dinosaury je přesně tou zkušeností, kterou jsme od virtuální reality chtěli. Takže pokud se vám při hraní nezamotá hlava, můžete si tento kratší, ale zajímavý výlet nakonec užít.

Fotogalerie
14 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

Plusy:
Pěkná grafika
Dinosauří svět Tyson III
Laika je roztomilý doprovod
Neodolatelní prehistoričtí tvorové

 

Minusy:
Hraní může způsobovat nevolnost
Neohrabané ovládání
Technické chyby vedou k restartu
Nelogické hádanky

 

Infobox
Datum vydání: 9. listopadu 2016
Platformy: PlayStation 4/PlayStation VR
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Crytek
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ