Reálie první světové války jsou ve světě videoher stále obdobím dokonale nezmapovaným. Na PlayStation 2 sice vyšla alternativní střílečka World War Zero: Ironstorm, ale od té doby jsme se na konzolích pořádné akce z tohoto období nedočkali. Battlefield 1 mění vše. Konečně přináší období, které si o herní zpracování vyloženě říká.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Battlefield 1 Electronic Arts

Bahnité zákopy, vojáci padající jeden po druhém jako mouchy, beznaděj, zaostalá, ale devastující technika. Taková byla první světová válka, kterou Battlefield 1 líčí v děsivě realistické podobě. Lidé umírají jako na běžícím páse, naděje vyhasínají a dobová technika funguje pouze tak, jak její omezenost dovolila. Bravo, tohle se povedlo.

Hlavní náplní každého dílu série Battlefield byl vždy multiplayer a ani u novinky značené číslicí 1 tomu není jinak. Přítomny jsou masivní bitvy až 32 proti 32 hráčům, které si můžete vyzkoušet v giga režimu Conquest, Domination, Rush nebo klasickém týmovém deathmatch. Povolání je habaděj a složit z nich úspěšný tým lze snadno.

Do boje!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
K dispozici jsou povolaní Assault, Medic, Support, Scout, Tanker a Pilot, a byť nejsou úplně vyvážené, složit si z nich můžete tým snů. Vývojový systém vás navíc motivuje k tomu, abyste se snažili bojovat až do posledního muže. Zbraně lze upravovat dle libosti. Trošku je však škoda, že se tvůrci zaměřili více na experimentální kousky než na známé klasiky.

Battlefield 1 se ale nespoléhá na to, že má božský multiplayer. Tvůrci se rozhodli zaměřit i na hru jednoho hráče obalenou zajímavým příběhem. Není kdovíjak dlouhá, ale je vtahující. Kromě úvodu totiž nabízí pět minikampaní s různými hrdiny, jež jsou rozesety po celém světě. Každá z nich nabízí dvě až čtyři mise, což se ve výsledku rovná osmi a více hodinám hratelnosti.

Probodnut bajonetem
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
A to není vůbec špatné. Úvod vás připraví na to, že na bitevní linii se neočekává, že byste přežili. Budete umírat znovu a znovu, abyste viděli jména padlých vojínů, kteří neměli to štěstí přežít den. V dalších kampaních se v rolích různých vojáků postavíte proti německé říši na nejrůznějších frontách. Vždy to ale bude bitva na život a na smrt.

V roli britského rekruta Dannyho Edwardse se stanete řidičem tanku Black Bess. Nemá zkušenosti, ale je odhodlaný a v jeho kůži zjistíte, že starat se o tank z první světové není žádný med. Opravení z vnitřku tanku nabízí pohodlné bezpečí, ale je pomalé. Budete riskovat, že vylezete ven a opravíte ho rychleji? Tato kampaň je vtahující a emotivní.

Trefa!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jako nečestný gambler a rádoby pilot George Rackham se octnete v oblacích v kokpitu dvouplošníku, který se snaží sejmout všechny nácky, kteří se objeví ve vzduchu. V jeho kůži zažijete ty nejvíce adrenalinové vzdušné souboje i krušné chvíle se zbraní v ruce. Tahle kampaň je ta nejlepší.

Jako italský bojovník Luca Vincenzo Cocchiola si oblečete brnění válečníků Arditi, kteří byli odolní vůči běžným zásahům kulkami. Byli téměř doslova z oceli. Jeho kampaň je emotivní, ale taktéž nejkratší. Další hrdina, jehož kůži si propůjčíte, je Australan Frederick Bishop, který se stará o svého mladého svěřence do poslední chvíle.

Noční projížďka
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Na závěr se chopíte role Zary Ghufran – muslimky, která spolupracuje s Lawrencem z Arábie, aby se zbavila dotírajících Němců ve své domovině. Tato část singleplayeru je nejvíc strhující. Hra jednoho hráče je krátká, ale nabízí toho hodně. Ať už je to nervy drásající zabíjení zblízka lopatami, sekyrami nebo ostnatými granáty.

Zažijete jízdu v tancích, let v dobových aeroplánech i jízdu na koni. Ta je naprosto boží. Z koňského hřbetu sice můžete pálit, ale nic není lepší, než vytáhnout šavli a sekat na všechny strany. Nemluvě o tom, když se rozběhnete a zaboříte bajonet nepříteli do těla. Tohle je první světová válka na vlastní kůži. Děkujeme, že se tvůrci rozhodli právě pro ni.

Fotogalerie
59 fotografií
Grafika je díky enginu Frosbite naprosto prvotřídní. Ale upřímně, nečekali jsme, že tomu bude jinak. Modely postav jsou detailní, prostředí zpracovaná s neuvěřitelnou precizností a všechny efekty jako výbuchy jsou tak živé, že před nimi budete mhouřit oči. Vizuálně jsou to orgie, hra je na tom až tak dobře. Snadno tak přehlédnete i bugy. A i soundtrack je bravurní. Pokud vás období první světové války láká, Battlefield 1 berte.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Naprosto bombastická grafika díky enginu Frosbite
Depresivně vtahující reálie první světové války
Multiplayerová bomba jako vždycky
Konečně plnohodnotný singleplayer

 

Minusy:
Hra jednoho hráče by mohla být delší
Experimentální zbraně tolik nezaujaly

 

Infobox
Datum vydání: 21. říjen 2016
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: EA Dice
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ