Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Mafia III 2K Games

Mafia III dala vale italským mafiánským praktikám, které se ve hře objevují jenom v menší míře díky navrátivšímu se Vitu Scalletovi z druhého dílu. Odehrává se ve smyšleném městě New Bordeaux, což je virtuální kopie New Orleans. Píše se rok 1968 a Amerika se vzpamatovává z války ve Vietnamu, z níž se vrací i hlavní hrdina Lincoln Clay. Tento míšenec to nemá v době plné rasismu, který hra drsně zobrazuje, vůbec lehké. Jenže se umí ohánět, vydobýt si respekt a vydělat peníze. Jakmile je ale zrazen, vydává se na cestu za pomstou.
Hlavní protagonista Mafia III Lincoln Clay
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Lincoln je na jednu stranu sympaťák, na druhou stranu hráč dobře ví a vidí, že jde zároveň o grázla na kriminální dráze. Události a doba ho k tomu ale dohnaly. Rasistická Amerika konce 60. let je tu realisticky vykreslená. V roli Lincolna uslyšíte, jak vám nadávají do „špinavých negrů“ lidé, kteří stojí jen pár metrů od vás. Naštěstí si frustraci budete moci vybít na spoustě vidláckých jižanů s IQ melounu. Hlavní hrdina je skvěle zpracován, to samé se ale nedá říct o vedlejší postavách, které jakoby snídaly klišé každý den. Příběh o pomstě ale obstojí.
Příběh je ok. Jeho hlavním tahákem je hlavní hrdina.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Z herního hlediska je Mafia III klasickou městskou akcí jako Grand Theft Auto V s tím rozdílem, že je mnohem méně obsáhlá i zábavná. To je fakt. Na druhou stranu nabízí dění v originálně zpracované době, která se ve videohrách jen tak neobjevuje. Vaším hlavním úkolem je podmanit si celé město, a to mnoha nápaditými způsoby. Nejdřív musíte získat spojence, kteří zpočátku budou temné barvy pleti. Vaše impérium se ovšem bude pomalu, ale jistě rozrůstat. Dřív nebo později si všech deset distriktů, v nichž se New Bordeaux odehrává, podmaníte.
Výslechy jsou drsné.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Na své „základně“ si můžete kdykoliv schovat získaný lup v sejfu a nepřijít o něj, pokud skončíte na pokraji smrti. Budete vyslýchat informátory, abyste se dozvěděli, co se děje, odposlouchávat telefony konkurenčních gangů, abyste zjistili, kdo kde právě je, a budete postupně ničit impéria ostatních zlořádů. Budete likvidovat jejich zásoby drog, zabíjet jejich poskoky, nebo je násilím přesvědčíte, aby se přidali na vaši stranu. Vaše kriminální expanze bude nezastavitelná.
Bacha, za rohem!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Mafia III je akce z třetí osoby, kde nechybí střelba, a to samozřejmě i zpoza krytu po vzoru série Gears of War. Stejně tak nehlásí absenci kradné a plíživé pasáže. Zpracovány jsou tyto herní mechanismy klasicky, ale rozhodně nepřekáží nebo nevadí. Na rozdíl od umělé inteligence nepřátel, která se pohybuje na pomezí demence a retardace. Nabíhají vám na ránu a to samé platí i při plíživých pasážích. Pokud budete schovaní na jednom místě, přijdou k vám i ti nejvzdálenější protivníci a své zabití vám až příliš usnadní.
Krycí systém funguje tak, jak má.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ani skvěle zpracovaná doba a násilný obsah (můžete házet mrtvoly aligátorům) neskryjí technické problémy. Mafia III tak trochu vypadá jako hra na minulou generaci konzolí, ne tu současnou. Vizuálně je hodně rozporuplná. I když je model hlavního hrdiny Lincolna detailní, ostatní postavy, modely aut a vše kolem působí prostě zastarale. Není to tragédie, jen nepůsobí hra graficky aktuálně. Má své momenty, ale top to není. Navíc ji sužuje celá řada technických chyb, což je hrůza.
Bugů je ve hře habaděj.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Občas se zaseknete, jindy zase skočí něco někam, kde to nemělo co dělat. Ale přežijete to. Mě konkrétně nikdy nedonutila hra k restartu. Co se technických neduhů týče, nelze nezmínit pekelně dlouhé loadingy, které vám pořádně znepříjemní hraní. Dabing je na skvělé úrovni a podtrhuje dramatičnost příběhu. České hráče potěší lokalizace v podobě titulek. A soundtrack? To je lahoda pro uši. Na rádiových stanicích můžete slyšet přes 100 dobových songů od The Beach Boys, Arethy Franklin, Jimiho Hendrixe, Status Quo nebo The Rolling Stones.
Fotogalerie
45 fotografií
Největším kamenem úrazu hry je opakující se náplň. Všechny úkoly jedou jak přes kopírák. Někoho musíte zabít, něco podpálit, pak zase něco zlikvidovat. Můžete tu pálit za jízdy z auta, plout po člunech, sbírat Playboye a plnit i vedlejší mise, ale pachuti stereotypu se jen tak nezbavíte. I přes něj ale nedokážu popřít, že jsem se u hry bavil. Není to zdaleka dokonalé dílo, to ani netvrdím. Jenže to vážně není taková srágora, jak se vám snaží namluvit ostatní.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:
Perfektně zpracované město New Bordeaux
Vystihnutá rasistická atmosféra konce 60. let
Jde o obstojnou městskou akci
Hlavní hrdina Lincoln a příběh jeho vendety
Luxusní dobový soundtrack
Minusy:
Tragická umělá inteligence
Stále se opakující náplň
Technicky problémové a zastaralé
Dlouhé loadingy
Infobox
Datum vydání: 7. října 2016
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1299 Kč (PC)
Výrobce: Hangar 13
Vydavatel: 2K Games
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ + CZ titulky