Útok byl namířen pouze proti americkým atletům. Hackeři tak například zjistili, že Serena Williamsová měla v letech 2010, 2014 a 2015 možnost požívat zakázané substance Oxycodon, Hydromorfon, Prednison a Methylprednisolon. Zveřejnili také informace o tom, že Simone Biles selhala v dopingovém testu, ale ze záhadného důvodu mohla soutěžit dále.

Za útokem stojí ruská hackerská skupina Fancy Bear, někdy známá také jako Tsar Team. Svými činy chce poukázat na to, že Světová antidopingová agentura je zkorumpovaná.

„Po detailním prostudování databáze WADA jsme zjistili, že několik desítek amerických sportovců mělo před olympiádou pozitivní výsledky. Opakovaně požívali zakázané drogy, které jim byly schváleny pod záminkou terapeutických účelů,“ píší hackeři ve svém prohlášení. Prohlášení skupiny je ale nutné brát s rezervou minimálně do okamžiku, kdy se k nařčení vyjádří napadená organizace. To, že celý ruský atletický tým byl z olympiády v Riu vykázán právě pro doping, hackeři nikde nezmiňují, ale dá se očekávat, že toto jsou cílené odvetné akce.

WADA nicméně už přiznala, že únik dat zaznamenala. Dveře do systému útočníkům otevřel cílený phishing. Organizace potvrdila, že útoky pochází z Ruska a po útočnících bude pátrat společně s policií. Ke konkrétním nařčením amerických sportovců se zatím nevyjádřila, informace se musí prověřit.