Pokud jste dlouho neaktualizovali nebo čerstvě nainstalovali Windows 7 nebo Windows 8.1, čeká na vás několik desítek aktualizací. Windows Update najde dávku nutných aktualizací a po několika restartech zjistíte, že tam čeká ještě další dávka.

Microsoft to chce změnit. Už v květnu uvedl souhrnný balík všech dostupných aktualizací pro Windows 7. Nyní už skončí s vydáváním samostatných záplat pro dílčí chyby a vše obstará v jedné aktualizaci, která se bude instalovat rychleji. Na druhou stranu už si nemůžete vybírat, kterou z jednotlivých záplat chcete zablokovat, nebo povolit. Od letošního října budou pro systémy Windows 7, 8.1, Server 2008 R2, Server 2012 a 2012 R2 vycházet už jen souhrnné měsíční balíčky.

Aktualizací se může nastřádat klidně i několik set.
Autor: Microsoft

V rámci tohoto jednoho balíčku budou opravy bezpečnostních chyb i případná vylepšení systému. Každý další balíček přitom bude obsahovat opravy z těch předchozích. Nebudete tedy muset stahovat 12 balíčků za celý rok. Současně zařízení, která budou mít dřívější balíčky nainstalované přes Windows Update, nebudou stahovat kompletní obří balík se všemi záplatami.

Od října také Microsoft vydá jedinou aktualizaci zaměřenou na bezpečnost. Ty budou vycházet měsíčně a budou obsahovat bezpečnostní opravy za celý měsíc. Nebudou vycházet jednotlivé opravy. Aktualizace jen pro bezpečnost nebudou vidět ve Windows Update, budou součástí celkových měsíčních balíků. 

Tyto kroky tedy výrazně usnadní udržování a instalaci starších operačních systémů. Po instalaci by tak měl stačit jeden velký balík, který dožene všechny zveřejněné záplaty bez zdlouhavé instalace desítek samostatných záplat.