Zhruba ve stejný čas, kdy na pražském Václavském náměstí probíhal sobotní sraz hráčů Pokémon Go, přišla očekávaná zpráva: Herní studio Niantic zpřístupnilo hru i v Česku! Mobilní aplikace na chytré telefony, která se v Americe stala během pár dní fenoménem, doplula do Evropy. Okamžitě spadly herní servery a rozeběhly se pomalu až během včerejška.

Šílenství kolem pokémonů tak raketově stoupá. „Je to pochopitelné,“ řekl Blesku redaktor portálu Lupa.cz Dan Dočekal. „Hra je chytlavá stejně jako všechny, které umožňují něco sbírat,“ dodává. Lidi totiž vždycky bavilo sbírat motýly, známky a další věcí, s pokémony je to stejné. Navíc jsou srdcovkou lidí, kteří si je pamatují z dětství. Nové hráče zajímá především jedno: kde se dá najít nejvíc pokémonů.

„V menších obcích mají hráči smůlu,“ připouští Dočekal. Výskyt postaviček se totiž odvíjí od vytvořených bodů, tzv. pokéstopů, a ty jsou obvykle jen ve větších městech. Vítězí tedy Praha (například Žižkov nebo břehy Vltavy), ale ani tady to není pravidlem. Zato pokémoni pronikli dokonce do Sněmovny. Tam se je snažil pochytat i Miroslav Kalousek.

Přidávat nové pokéstopy zatím hráči možnost nemají, pouze velmi omezeně s využitím konkurenční hry Ingress. Je tedy dost možné, že tohle léto se budou hráči kumulovat ve městech po celé zemi a vesničky bez pokémonů opustí. Dojde ke zvláštní migraci…

Fotogalerie
15 fotografií