Garmin nabízí své cyklopočítače pod názvem Edge. Standardní výbavou i nejlevnějších modelů je GPS, prostřednictvím které se zaznamenává trasa a měří rychlost. Řada 8XX pak představuje výkonné modely s dotykovým displejem a bezdrátovou konektivitou. A právě nabušený model 820 byl nyní představen.

Novinka Edge 820 pracuje s dotykovým displejem o úhlopříčce 2,3 palce využívající kapacitní technologii, která by podle Garminu neměla mít problémy ani s rukavicemi. Je vybavena výkonným výpočetním čipem a také různými čidly, vedle GPS a GLONASS třeba i akcelerometrem, barometrickým výškoměrem či teploměrem. 

Garmin Edge 820
Autor: Garmin

Základem je kompatibilita s příslušenstvím, které komunikuje pomocí protokolu ANT+. Mezi to patří vedle běžného pásu pro snímání tepu nebo senzory kadence a rychlosti také pedály Vector s integrovaným wattmetrem nebo speciální hrudní pás, který dokáže změřit také VO2 Max. Nechybí ani možnost připojit elektronické řazení Di2 od Shimana.

Velmi ale zaujmou i novinky softwarové. Nově přibyl třeba GroupTrack, který umožňuje sledovat polohu vašich přátel na mapě zobrazené na displeji. Počítač komunikuje přes internet prostřednictvím spárovaného telefonu. 

Nechybí také Garmin Cycle Map, což je běžná turn-by-turn navigace upravená pro účely cyklistů se specifickými body zájmů.

Myslelo se i na bezpečnost. Vestavěný akcelerometr dokáže detekovat nehodu a pokud k ní dojde, může počítač skrze spárovaný telefon odeslat na zvolený kontakt údaje o poloze a další informace. Pohyb cyklisty po mapě může z domácího počítače sledovat trenér, nebo třeba manželka...

Především vám ale tento počítač důkladně zaznamená a zanalyzuje každou vyjížďku. Všechna data pak odešle do cloudu a prostřednictvím služby Garmin Connect je můžete podrobně studovat u počítače nebo v mobilní aplikaci telefonu. Přímo v terénu pak můžete virtuálně závodit na segmentech ze služby Strava. 

Komunikace s telefonem přitom probíhá i obráceně a cyklopočítač vám ukáže příchozí zprávy nebo informuje, kdo zrovna volá, když máte telefon v batohu.

Nově také nabízí Edge úsporný režim, kdy jsou omezeny některé funkce pro prodloužení výdrže na jedno nabití. To se v případě aktivní GPS pohybuje kolem patnácti hodin.

Garmin Edge 820 ukazuje, kam mohou současné technologie chytrých mobilních telefonů zajít, pokud se zcela přizpůsobí cyklistům. Bude k dostání za cenu 399 eur, tedy asi 10 800 Kč.

Fotogalerie
4 fotografie