MacBooky Pro jsou výkonné notebooky v celohliníkovém těle, které splňují nároky náročnějších uživatelů. Jejich design je často kopírován konkurencí, ale několik let už se výrazněji neproměnil a inovace lze označit spíše jako přirozenou evoluci. Tentokrát bychom se měli dočkat něčeho skutečně nového – širokého dotykového displeje nad klávesnicí.

Designér Martin Hájek připravil koncept MacBooku Pro s dotykovým displejem. Toto je ukázka z jeho galerie. Nejedná se o fotografii, ale o render. Takhle nějak by to mohlo vypadat i v reálu.
Autor: Martin Hájek

Spekulace o tom, co nové MacBooky Pro přinesou, už se rojí delší dobu. Apple si sice dokáže tajemství svých připravovaných produktů uchovat, ale nějaká ta šuškanda vždy uteče, typicky od dodavatelů součástek. Tentokrát se intenzivně šuškalo právě o panelu tvořeném dotykovým OLED displejem, který bude na klávesnici namísto tradičních F tlačítek. 

Řada funkčních kláves slouží pro klávesové zkratky a často je dnes upřednostňováno využití pro ovládání hlasitosti či podsvícení displeje. Nyní horní řadu tlačítek nahradí dotykový displej, který tyto funkce může převzít a nabídnout přitom daleko víc - zobrazovat stavové informace, ovládací panely aplikací běžících na pozadí apod. Ovládání by přitom bylo Stejně pohodlné jako na dotykovém telefonu.

Koncept displeje nad klávesnicí ve videu:

Dosud to byly jen spekulace z různých anonymních zdrojů, ale nyní Apple uvolnil vývojářům zkušební verzi svého nového operačního systému macOS pro počítače a notebooky, ve kterém jsou k nalezení názvy nových, doposud nevídaných funkcí notebooků. A jejich označení napovídá, že patří k novému zobrazovacímu rozhraní. 

Displej namísto funkčních tlačítek by nebyl vynález Applu. Zkusil to už například čínský výrobce Lenovo u svého dva roky starého modelu ThinkPad X1 Carbon. Jenže to byl displej nevýrazný, málo využití a víceméně jen měnil popisy funkčních tlačítek. Moc se neujal a u následujícího modelu ho výrobce už nenabídl. Jenže Apple nám zase jednou může ukázat „jak se to má dělat“ a displej nad klávesnicí využít jinak a lépe. Spolu s účinným marketingem se z displeje nad klávesnicí může stát hit, který záhy začnou kopírovat ostatní. 

Lenovo ThinkPad X1 Carbon z roku 2014 rovněž nabídl displej nad klávesnicí, ale funkčnost byla slabá.
Autor: Lenovo

Kromě OLED displeje nad klávesnicí by měla nová řada MacBooků Pro přinést výrazné zeštíhlení už tak tenkých notebooků, navýšení výkonu a rychlosti a ještě jednu specialitu – zabezpečení dotykem prstu integrované v touchpadu.