Nový Doom, na který čekali fanoušci netrpělivěji než satanisté na příchod svého pána, který ne a ne vystrčit z pekla růžky, není pokračováním, ale dnes tolik oblíbeným restartem. Nevadí to ničemu, jelikož příběh byl vždy v sérii v pozadí a i tentokrát o něj zas tak nejde. Bude vám stačit vědět, že lidstvo na Marsu otevřelo bránu do pekla a je zle. A vy jste tradičně jediný člověk, který může zabránit katastrofě.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Doom id Software/Bethesda Softworks

Na svůj původ však odkazuje Doom ročník 2016 na každém kroku. Zpět jsou barevné karty odemykající příslušně označené dveře i lebky, které jsou klíči k pekelným branám. Všude jsou ukryty tajné místnosti a narazit lze i na retro úrovně. Co je však nejlepší – vrátila se oldschoolová hratelnost se vším všudy. Hráč si musí hlídat kejhák na každém kroku. Úkroky, skoky a uhýbání se střelám jsou klíčové. Skončit s raketou v obličeji nechcete. Zajímavé je, že Doom obsahuje i několik vyloženě hopsačkových pasáží, které jsou překvapivě zábavné a nápaditě.

Pryč je pomalejší hororový styl z Doom 3, tohle je opět řežba jako za starých časů. K přežití je samozřejmě zapotřebí pálit ze všeho, co máte po ruce. Zbrojní arzenál vzdává hold originálu a vše vylešťuje ve stylu restartu. Nechybí žádný kousek, který byste postrádali. Od brokovnice, její dvojhlavňové varianty, raketometu, plasmové pušky i dvou ikonických velikánů – motorové pily a BFG9000. Jo, BFG znamená big fucking gun neboli kur*vsky velká zbraň.

Vrrrm, vrrrm!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Zatímco všechny ostatní zbraně lze vylepšovat nejrůznějšími způsoby, přičemž někdy musíte k odemknutí upgradů splnit i specifické výzvy, tyto dva kousky lze použít jednou za čas. Důvodem je jednak obrovská síla, kterou motorovka i BFG9000 oplývají, navíc je munice a benzinu pomálu. Oběma zbraním jsou speciálně přiřazena vlastní tlačítka, abyste si rázem mohli poradit s dotírajícími démony zblízka i se zástupy zrůd na dálku. Pow, bang, říz.

Zbraně však nejsou jediný způsob, jak natrhnout démonům řiť. A natržením myslíme vážně natržení. Nový Doom totiž obsahuje brutální dorážečky, kterým říká Glory Kills. Zraněnou obludu vlastníma rukama roztrhnete na kusy a ještě za to získáte zdraví a náboje. V tomto směru budou dnešní hráči čumět na Doom jako tele na nová vrata. Zde se hlavní hrdina nezdraví automaticky sám tím, že se schová za roh. Zdraví si musíte najít, jinak jdete pod kytky.

Pinky je zpět.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hororových zjevů na porážku je naštěstí nebo možná i naneštěstí vždy dost. Hraní restartu Doom je jako setkání se spolužáky ze střední. Všichni jsou hnusní jako pr**l, a to včetně vaší bývalky i šikanujícího machra, který nabral 80 kilo. Tohle je samozřejmě hororová řežba, takže ohyzdný vzhled všech monster vítáte s nadšením a nabitou brokovnicí. Ke každému monstru přitom přistupovali tvůrci z kultovního studia id Software (Quake nebo Duke Nukem 3D) jinak. Specificky a s citem.

Nejslavnější Imp vypadá úplně jinak než kdykoliv předtím. Je menší, hbitý a skáče všude a leze po zdech. Létající Cacodemon vypadá opět jako z původních dílů, zatímco Hell Knight si vzal vzhled podle předobrazu z třetího dílu. Potěšilo nás, že kostlivec Revenant s raketomety na ramenou je stejně děsivý jako v jedničce a Pinky má na rozdíl od Doom 3 vzhled klasického doomáckého prasete. Legendy děsu jako Cyberdemon a Spiderdemon nyní plní roli bossů.

Cyberdemon si vás chce dát k obědu. Nebo k večeři. V pekle se denní doba špatně rozpoznává.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Výborným herním bonusem jsou i vedlejší výzvy. V nich musíte plnit velmi obtížné úkoly typu zabij všechny během 20 vteřin nebo v jiném časovém limitu posbírat všechny předměty na překážkové dráze. Jako odměna vám budiž runa se speciálními schopnosti jako například dvojitým skokem. Jde o jiný typ vylepšení než všechny ostatní, kterými zvyšujete svoji sílu, brnění nebo kapacitu munice. Doom obsahuje i zajímavý a jednoduchý editor SnapMap. Ten umožňuje upravovat a vytvářet úrovně jednoduchým způsobem, byť není propracovaný tak do hloubky.

Hra obsahuje i multiplayer, který je však dosti rozporuplný. Na jednu stranu je legrace hrát Dooma i na síti s přáíteli, na druhou dosti naštve to, že nelze v arénách sbírat zbraně. Vybrat si můžete z předem složených sestav. Později si je můžete skládat sami, ale jiné zbraně sebrat prostě nemůžete. Zábavná je však hra za monstra, kterou Doom umožňuje. Trhat lidi v roli Revenanta. Ano, to můžeme. Celkově je však multiplayer opravdu jenom doplněk skvělé a brutální kampaně.

Fotogalerie
48 fotografií

I když je letošní Doom svižnější než Doom 3, pořád z něj čiší atmosféra pravého sci-fi hororu. Mars i peklo jsou strašidelné lokace. Všude je krev, vnitřnosti, satanistické symboly a člověk skoro cítí ten smrad, i když je doma v obýváku. Atmosféru navíc podtrhuje rockový hudební doprovod, který graduje podle dění v televizi. Grafika je nářez. Je detailní, viditelnost je maximální a ze všech těch efektů vám půjde hlava kolem. Engine id Tech 6 válí. To vše navíc při 60 snímcích za vteřinu.

Restartovaný Doom je peklo v tom nejlepším slova smyslu. Hraje se parádně, perfektně vypadá, jde z něj přitom strach, a navíc nikdy nenudí. Je to pocta originálu, důstojné předělání pro nové generace a hlavně zábavná hra pro všechny. Dobře, pro hematofobiky ne. To jsou lidé, kteří mají fobii z krve. Ach jo, když člověk vysvětluje svoje vtipy…

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Hratelnost ze staré školy
Redesignovaná monstra
Vyvážený zbrojní arzenál
Brutální dorážečky
Atmosféra sci-fi hororu
Hopsačkové pasáže
Fajn editor SnapMap
Hra za monstra v multiplayeru

Minusy:
Příběh jednoduchý jako prvok
Multiplayer je jenom doplněk

 

Infobox
Datum vydání:  13. květen 2016
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: id Software
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ