Vývojářské studio Housemarque si vybudovalo slušnou reputaci díky arkádovým střílečkám jako Dead Nation nebo Resogun. Dobrou pověst a zkušenosti nyní zúročuje v PlayStation 4 exkluzivní akci Alienation. I tentokrát jde o řežbu a nonstop akční nářez. Příběh je jednoduchý, ale k vytvoření reálií zničené a boji zmítané Země stačí.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na PlayStation 4 exkluzivní akci Alienation Sony

Mimozemšťané přiletěli na Zemi už dávno, a zatímco nám dříve na planetě oxidovali tajně, nyní otevřeně útočí a snaží se vyhladit lidstvo. Nevšimli jsme si jich a draze jsme za to zaplatili. Vetřelci nás obsazují a lidstvo nyní bojuje za svou záchranu. Ufouni jsou všude – na Aljašce, v brazilském Riu de Janeiru a dokonce se rozmohli na Ukrajině.

Havárie v Černobylu byla pouhá zástěrka mimozemské aktivity. Úrovní je ve hře celkem 20 a jsou rozmístěny po celém světě. I když hru dokončíte, zábava nekončí. Odemkne se totiž nový svět s mnohem těžší obtížností a novými úkoly včetně UFO misí. Postavu si navíc můžete díky RPG prvkům zlepšovat. Stejně tak její zbraně díky upgradům.

Bio-specialista útočí toxickým mrakem.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Každé ze tří povolání má svá specifika. Tank je silný a dokáže pálit devastující paprsky, stejně jako chránit štítem. Bio-specialista útočí toxickým mrakem a dokáže uzdravit sebe i spolubojovníky. Sabotér se dokáže zneviditelnit a zblízka útočí mečem. Škoda, že zde není o jedno povolání více. Multiplayer je totiž přístupný až čtyřem hráčům.

Alienation si na nic nehraje. Pokud si hru vyzkoušíte, brzy vám bude jasné, o co jde a co jste od vývojářů dostali. Tohle je frenetická akce s ovládací metodou dvou analogových páček jako mnoho jiných před ní. Jenže tuhle mají na svědomí mistři žánru. Že za Alienation stojí lidi, kteří k životu přivedli zmiňovaný nemrtvý akční epos Dead Nation, vám bude hned jasné.

Vetřelci ničí Zemi.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Podobnost se zombie střílečkou, která se probojovala i v Apocalypse Edition na PlayStation 4, je zřejmá. Stejně jako v postapokalyptickém Dead Nation, i zde si musíte dávat pozor na prostředí. Jakmile trefíte auto, můžete si být jistí, že jeho okolí vyletí do vzduchu. Radius výbuchu vám přitom ukáže ukazatel. Kopie starší zombie akce? Jednoznačně, ale komu to vadí, když vše funguje, jak má?

Tvůrci si evidentně jsou vědomi vlastních úspěchů a povedených herních mechanismů. Alienation působí jako vyladěná střílečka, kterou ocení všichni, co již duo analogových páček při izometrických akcích vyzkoušeli a zakvrdlali s nimi všemi světovými směry. Zkušení ostrostřelci mohou vyzkoušet i hardcore mód, při němž znamená smrt konec hry.

To je mela.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Je ale opravdu těžký a záchytné body se při hraní hodí. Největší otravností při hraní zůstávají respawny nepřátel poté, co vás sejmou. Všichni se opět objeví na svých místech. Sice tak můžete levelovat svou postavu, ale jde o opruz. Největší zábavu tak zažijete při multiplayeru, který si na síti můžete zahrát hned ve čtyřech.

A to jsou v Alienation teprve ty pravé herní orgie. Kryjete si záda, oživujete se a zábava se násobí. Jenže je tu jenže velké jako Godzilla. V současnosti nemá hra lokální kooperaci, takže si ji v obýváku s kamarádem nezahrajete. Ostuda! Tento neduh by sice měl odstranit brzký update, ale stejně jde o velký nedostatek.

Fotogalerie
11 fotografií
Vizuálně vypadá hra k světu. Animace je plynulá, dění se až na výjimky nezpomaluje a výbuchy, oheň i další efekty jsou velmi působivé. Na Alienation je vidět, že za ní stojí mistři arkádových akcí. A pokud vám jsou takové hry po chuti, jsme si jisti, že tahle vám sedne. Nad absencí lokální kooperace však pláčeme.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:
Nonstop akce se vším všudy
Výborný kooperativní multiplayer
RPG prvky a upgrady
Pěkná grafika
Druhý svět po dohrání

 

Minusy:
Lokální kooperace znatelně chybí
Otravné respawny nepřátel

 

Infobox
Datum vydání:  26. duben 2016
Platformy: PlayStation 4
Cena: 549 Kč
Výrobce: Housemarque
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ