Nebudeme chodit kolem horké kaše, pokud nemáte dostatek času a pevné nervy, na Dark Souls III rovnou zapomeňte. Abyste hru dokončili, potřebujete až k 30 hodinám času, ale doba to může být mnohem, mnohem delší. Navíc zde umíráte doslova na každém kroku, na což všichni hráči nemají žaludek. A my se nedivíme.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Dark Souls III. From Software

V Dark Souls III začnete tvorbou vlastní postavy, výběrem pohlaví a výběrem povolání. Těch je celkem deset a jsou vskutku různorodá. Od rytíře, válečníka, mága, přes pyromana, zloděje až po záhadného naháče. Každá postava má svá pro a proti. Rozdíly v síle útoků, magických schopností nebo rychlosti jsou zásadní při výběru povolání.

I když jsou Dark Souls III obsáhlým RPG do morku kostí s povedeným soubojovým systémem, jde zároveň o hutnou akci. Kromě různých typů útoků totiž nechybí vykrytí na zteč, protiúdery, úskoky nebo dokonce kotouly. Dark Souls III nejsou nikdy nuda. Nejsou ale ani titulem, u kterého můžete usnout na vavřínech. To vás bude stát jinak život.

Souboje s bossy jsou líté.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Postupem času se můžete přidat i k mnoha spolkům, díky kterým získáte další atributy a specializace. Letití hráči Dark Souls série si pak všimnou, že hra je přeci jenom lehčí a přístupnější i ostatním hráčům než jenom RPG šílencům. Myslíme tím ale, že je jednodušší než předchůdci. Jinak je totiž těžká, až to bolí. Budete umírat, chcípat a pak stejně zhebnete.
Bitevní vřava
Autor: From Software
Co však souboje ještě více ztěžuje, je neposedná kamera. Lze sice manuálně srovnat, ale je neposlušná jako hry od Bethesdy bez patchů. Co je však horší, že občas vypadne i manuální zaměření protivníka. To vážně naštve, zvláště při pozdějších fázích soubojů s bossy. Jinak jsou ale nepřátelé správně děsiví.

Bossové jsou obří, těžcí a nápadití. Ale i na řadových protivnících si dali tvůrci záležet. Potkáte se s kostlivci, zombiemi i nejrůznějšími deformovanými mutanty. Celkově Dark Souls III oplývají velmi temnou atmosférou, která vám po celou dobu hraní dýchá na záda. To samozřejmě podtrhuje kvalitní grafika s velkou viditelností do dálky. Škoda, že zajímavé postavy a reálie nebyly zúročeny v zajímavějším příběhu.

Fotogalerie
18 fotografií
Vychválit do nebes však musíme design levelů. Jsou členité, rozsáhlé a hráč má pocit, že jsou dílem mistra stavitele ze středověku a dalších dávno minulých etap lidstva. Potěší i multiplayer, díky kterému si můžete pozvat do rozehrané hry na pomoc přátele. O Dark Souls III bychom toho mohli napsat věru hodně, ale vy již představu o hře jistě máte. Odpovězte si tedy sami: Jste připraveni umírat?

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:
Komplexní RPG se vším všudy
Velmi atmosférické
Povedená grafika
Dlouhá životnost
Soubojový systém plný akce
Skvělý design prostředí

 

Minusy:
Zaměřování a kamera zlobí
Pro sváteční hráče nehratelné
Příběh hraje druhé housle

 

Infobox
Datum vydání:  12. duben 2016
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: From Software
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ