Uzavřená beta běží od čtvrtka pro Xbox One a od pátku pro PlayStation 4 a PC až do konce víkendu. Přístup k ní mají kromě novinářů všichni, kteří si hru předobjednali. A byť v ní spousta věcí, na které si budeme muset počkat až v plné hře, není k dispozici, nastiňuje beta, o jak zábavnou a hlavně obsáhlou zábavu půjde.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na Tom Clancy’s The Division Ubisoft

Příběh se motá kolem záhadného viru, který zabil v New Yorku tisíce lidí a další nebožáci byli ze strachu z jeho rozšíření popraveni. Je jenom na militantní organizaci jménem Divize, aby se pokusila za pomoci doktorů najít lék, zachránit civilisty a ubránit se neřádům, kteří nastalé anarchie využili k loupení, drancování a zabíjení.

The Division je čistě online hra, v níž se setkáváte s nespočtem dalších hráčů. Společně s přáteli nebo neznámými hráči můžete vytvořit až čtyřčlenný tým, abyste zvýšili svoje šance na přežití. Velmi nás však potěšilo, že i když jde výhradně o síťovou hru, můžete hrát i stylem osamělého vlka. Do jaké míry si tak vystačíte v plné hře, nelze nyní říci, ale v betě pochodí i samotáři, byť je hraní o poznání těžší.

Grafika je povedená.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Z herního hlediska je The Division klasickou akcí z pohledu třetí osoby s krycím systémem. Před protivníky se budete schovávat, nabíjet zbraně a pak zase pálit. Váš hrdina, kterého si sami stvoříte, je hbitý a dokáže přeskakovat i lézt po téměř všem, na co ve hře narazíte. Krytí funguje dobře a to samé platí i o střelbě. Než vám ale přejde ovládání do rukou, chvíli to potrvá. Je totiž náročné a každému tlačítku je přiřazena některá funkce. Některým i více, což se rovná rozdělení podle letmého zmáčknutí a podržení.

Nepřátelé nepadnou na zem mrtví, ani když je trefíte do hlavy. The Division má totiž výrazné prvky RPG, takže za zabité nepřátele, odhalené lokace a nalezené předměty získáváte zkušenosti. Při zásahu tak dokonce po vzoru spousty klasických RPG vidíte hitpointy, aneb počet zdraví, které nepříteli ubíráte. A že umělou inteligencí ovládaní zlouni nejsou vůbec hloupí. Naopak, pořádně vám zatopí.

Beta Tom Clancy’s The Division
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Beta ukazuje několik málo příběhových misí ze začátku hry. Osvojíte si základy, oťukáte vývojový systém, který, byť z většiny uzavřený, odhaluje, jak budete zlepšovat svoje schopnosti a vybírat si, co a jak vylepšíte. V plné hře si budete moci vylepšovat třeba i zbraně. The Division nabídne spoustu možností, jak ze sebe vytvořit nabušeného vojáka. Vybavit se můžete celou řadou zbraní a po ruce lze mít vždy tři.

Již teď je jasné, že v The Division bude vždy co dělat. Ať už půjde o příběhové mise, sbírání kořisti z padlých protivníků nebo souboje s dalšími hráči. K tomu slouží infikovaná temná zóna, v níž naleznete mnohem více lupu, avšak kdokoliv vás může sejmout. Pokud se rozhodnete zběhnout a vraždit ostatní hráče, počítejte s tím, že vám půjdou všichni po krku. Status zběhlíka se však po pár vteřinách ztrácí, takže taktizujte.

Fotogalerie
25 fotografií
Vizuálně je pěkná, ale nelze přehlédnout to, že původní ukázky zobrazovaly ještě hezčí vizuální zpracování. Nevadí, i tak je The Division hra, na kterou je radost pohledět. Jen počkejte, až uvidíte realistickou změnu počasí, poničené newyorské stavby nebo si budete všímat detailů jako pobíhajících krys. My se plné verze The Division už nemůžeme dočkat. A co vy?

Jak moc se těšíme: 8/10 

Plusy:

Zničený a atmosférický New York
RPG prvky
Slušná umělá inteligence
Týmová hra i příležitost pro osamělé vlky
Pěkná grafika

Minusy:
Překombinované a náročné ovládání

 

Infobox
Datum vydání: 8. březen
Platformy: Xbox One, PlayStation 4, PC
Výrobce: Ubisoft Massive
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ