Oficiální licence F1 je cenná a vývojáři z Codemasters ji naplno využili. V nové hře totiž nabízejí jak aktuální 2015 sezonu, tak tu loňskou. Vyzkoušet si tak můžete jízdu v kůži Fernanda Alonsa jak za tým Ferrari, tak za aktuální McLaren. A i další rozdíly potěší.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na F1 2015 Codemasters/youtube.com

Podoby pilotů jsou věrohodné, ale co je důležitější, samotné formule vypadají parádně. Jsou zpracovány věrohodně a s citem pro detail. Jen počkejte, až uvidíte kokpit. Stejně tak i tratě jsou zpracovány akurátně a věrohodně. Je prostě vidět, že vývojáři z Codemasters závody žijí a mají je v oblibě. Pocit z rychlosti při jízdě je vtahující.

Samotný jízdní model je velmi povedený. Ultrasimulace to sice není, ale závodění má mnohem blíže k realitě než arkádě. Byť dosti záleží na nastavení. Formule však vždy byly o reálnosti. Vozy správně sedí na trati a běda, když se změní počasí. Uvidíte to »tóčo«, když začne pršet. To je pak úplně jiný zážitek.

Pocit z rychlosti při závodění je vtahující.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Radost z jízdy však kazí protijezdci. Jsou totiž nadmíru agresivní a neustále do vás vrážejí. To se sice děje i ve skutečném závodu, ale ne v tak hojné míře. Tady ataky protijezdců připomínají arkádovou jízdu typu Burnout, vážně jsou někdy přehnané. Stejně tak je zarážející model poškození.

Když ve více než dvousetkilometrové rychlosti narazíte do mantinelu, odlítne vám jen jedno křídlo. A to není adekvátní poškození. Formuli můžete zničit totálně na odpis, ale to musíte jet stylem destrukční derby. Jinak dojedete většinou i bez návštěvy pit stopů.

V pit stopu stáje Ferrari
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tím největším průšvihem F1 2015 je absence více režimů. Je tu sice profesionální sezona, která vás nepustí z pohledu řidiče, a zajet budete muset povinné závody, ale absenci pořádné kariéry nevynahradí. Stejně tak rychlá jízda a jízda na čas nestačí.

Stejně tak je ochuzený multiplayer. Online jízdy nebyly v době testování na PlayStation 4 úplně stabilní a PC hráči si na padání stěžují ještě více. Multiplayerový režim na rozdělené obrazovce, obrovská výhoda u konzolí, tu navíc není přítomen vůbec. A citelně chybí.

Fotogalerie
16 fotografií
Alespoň, že grafika je na úrovni. Na první pohled vás sice možná neposadí na zadek, ale jakmile se rozjedete, uvidíte, že je realistická, okolí a formule věrohodné a změny počasí dynamické a oku lahodivé. Oproti loňskému ročníku je navíc znát vývoj. Pokud jste nadšenci do F1, hru si určitě užijete. Ostatní závodníci s joypadem v ruce možná raději vyčkají na další ročník.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10 

Plusy:

Reálně vypadající grafika
Příjemný jízdní model a ovládání
Možnost zvolit sezonu 2015 i 2014
Skvělý pocit z rychlosti na trati

 

Minusy:
Žalostně málo režimů
Umělou inteligencí ovládaní piloti jsou příliš agresivní
Prapodivný model poškození
Nestabilní online multiplayer
Chybí režim rozdělené obrazovky

 

Infobox
Datum vydání: 10. červenec 2015
Platformy: Playstation 4 (testovaná verze), Xbox One, PC
Cena: 1599 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Codemasters Birmingham
Vydavatel: Codemasters
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ