Za její vydání jsme rádi, nicméně jde o vskutku netradiční událost. Zaprvé jde o sedm let starou hru, na níž už logicky musí být znát zub času i po vyhlazení grafiky. Zadruhé se v březnu dočkal předělání remaku DmC: Devil May Cry v podobě Definitive Edition, což je zarážející postup. Nevadí, pojďme do akce.

Kdo s koho?
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Původní Devil May Cry 4 přinesl dvě hratelné postavy – starého známého Danteho a stejně tak bělovlasého Nera. Ten se také umí ohánět mečem a střelnými zbraněmi, ale navíc se rve i démonickou rukou. Později ve hře ho vystřídá Dante a hráč si tak vyzkouší hru za novou krev i starého harcovníka.

Hra rozhodně není krátká, je totiž rozeseta do 20 kapitol, v nichž sice někdy narazíte na recyklaci prostředí v podobě cesty zpátky, ale podíváte se do pradávného hradu, džungle a dalších nápaditých lokací. Princip hry je řežba v té nekrystaličtější podobě. Monstra sekáte vedví a vyhazujete do vzduchu, abyste je pokropili sprškou kulek.

Bossové jsou obří a nápadití.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kapitolou samou pro sebe jsou souboje s bossy. Jsou obří, nápadití a většinou vám pořádně zatopí. Že budete muset přijít na taktiku, kterou je sejmete, netřeba dodávat. Vynalézavost tvůrců při designu bossů musíme pochválit. Hra však není jen o akci. Naleznete zde i hlavolamy, díky nimž si odpočinou vaše ruce od zběsilého mačkání tlačítek.

I v nich ale využijete speciální schopnosti hrdinů, vyzkoušíte si hrátky za časem a k tomu si vyzkoušíte i nějaké ty hopsačkové pasáže. Ty sice nejsou kvůli občas neposlušné kameře sice nic moc, ale zvládnete je. Hru si budete nově moci zahrát za Danteho bratra Vergila a jeho kamarádky Trish a Lady.

Vergile, za tebou!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Zatímco za záporného Vergila je to docela fuška, avšak zajímavá alternativa díky meči Yamato a dalším vystřelovacím mečům, za holky jde o lehčí variaci hry. Zvláště za Lady, která je ozbrojena raketometem s, ehm, bajonetem. Tato zbraň je příliš silná a protivníci po zásahu padají jako mouchy. Jinak jsou ale nové postavy a jejich zbraně více než vítány.

Všechny si je budete moci vylepšit za získané zkušenosti. Stejně jako další schopnosti. Dosti bizarní však je, že když si vylepšíte zdraví u Danteho, mají ho vyšší i všichni ostatní. U zbraní to ale neplatí. Zároveň zamrzí, že nové postavy mají málo videosekvencí. Dante a Nero jich mají habaděj, ale zbytek party ostrouhal.

Fotogalerie
25 fotografií
Potěší však nové kostýmy pro hrdiny. Tedy ty, které jsou v základu hry, a nemusíte si je dokoupit. Vizuálně hra na PlayStation 4 prokoukla. Ve Full HD rozlišení je to o poznání hezčí dílo. Stejně tak je hra díky 60 snímků za vteřinu rychlejší. A to si můžete zapnout i turbo režim, který zrychlí hru o dalších 20 %. Přesto všechno však nelze přehlédnout, že jde o hru původně z roku 2008. I po sedmi letech ale Devil May Cry 4 dokazuje ve Special Edition, že stále dokáže zasadit pořádnou ránu.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Parádní frenetická akce
Epické souboje s bossy
Tři nové hratelné postavy
Nové kostýmy potěšily
Vyhlazená grafika a rychlejší snímkování
Solidní životnost
Minusy:
Problémy se skákáním a kamerou
Recyklace prostředí
Více videosekvencí za nové postavy by neuškodilo

 

Infobox
Datum vydání: 23. červen 2015
Platformy: Playstation 4, Xbox One, PC
Cena: 689 Kč (PS4), 499 Kč (XO)
Výrobce: Capcom/Access Games
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ