Splatoon je typickou videohrou od Nintenda. Je neotřelá, zvláštní a přesto vtahující a zábavná. Už po pár okamžicích hraní vám je jasné, že jste nic podobného ještě nehráli.

Video
Video se připravuje ...

Splatoon - šílená online akce plná barev. Nintendo

Hra je zaměřena na multiplayer, který je tím, v čem exceluje. Hraje se sice jenom čtyři proti čtyřem, ale vzhledem k rozměrům map je to tak akorát. V hlavním režimu Turf War nejde o nic jiného než kontrolu území. A té dosáhnete jenom tím, že budete barvit, barvit a barvit.

Se svými dětskými hrdiny máte totiž za úkol obarvit co největší plochu v levelech. Nejdřív to budou vodní pistole napěchované barvou, později rovnou válečky, kterými se budete snažit natřít co největší plochu. Princip je jednoduchý: kdo toho zbarvil víc, ten vyhrává.

Akce je nenásilná.
Autor: Nintendo
Soupeřovu zbarvenou plochu můžete navíc přebarvit na svou barvu. Zažijete tak líté bitvy, při kterých budete mít barvu až za ušima. Za získané zkušenosti si svou postavu zlepšíte. Koupíte si nové zbraně i oblečení. To však není jen pro parádu, získáte díky tomu nové schopnosti, například rychlejší znovuzrození po likvidaci.

Za přestříkání soupeře sice nic nezískáte, ale zbavíte se ho, takže můžete zabrat jeho území. Tou největší šíleností ve hře je, že se kdykoliv můžete změnit v krakatici (vážně), čímž si nejenom doplníte barvu, ale zároveň získáte nové schopnosti. Můžete se vsáknout do povrchu a plout rychle jako ryba na energy drinku.

Ve Splatoonu se střílí barvami.
Autor: Nintendo
Navíc se v roli krakatice můžete plavit nejenom horizontálně, ale i vertikálně. Dostanete se tak na místa, kam byste se jinak nedostali. Jakmile dostatečně vylepšíte svou postavu a získáte desátý zkušenostní level, zpřístupníte si i režim Splat Zone.

V něm máte za úkol obarvit zónu uprostřed úrovně. Tým, který ji obarví a kterému se podaří udržet ho zbarvený 100 sekund, vyhrává. A to je, co se online hry týče, víceméně vše. Zahrát si můžete dva režimy, a to navíc jenom na pěti mapách, což je zatraceně málo.

Singleplayer se nese v duchu střílečky kombinované s hopsačkou.
Autor: Nintendo
Stejně tak zamrzí, že při samotné hře nelze komunikovat s ostatními hráči. Hlasový chat přítomný není a vy tak nemůžete vymyslet žádnou taktiku. Stejně tak neuvidíte, jaké mají ostatní hráči zbraně, dokud se hra nespustí. A dokonce si po dohrané hře nemůžete ani zvolit další mapu.

Čekání v lobby na hru je však neskutečná zábava. Že jsme se zbláznili? Možná to tak vypadá, ale než se připojí ostatní hráči, můžete si na displeji Wii U Gamepadu zahrát výbornou 2D Squid Jump, v níž musíte vyhopsat s krakaticí co nejvýš. Vtipné, retro a zábavné.

Postupem času získáte nové a šílenější zbraně.
Autor: Nintendo
Několik nedodělaností by tu bylo. Málo obsahu je ostatně největším neduhem hry. Byť je Splatoon převážně multiplayerovou záležitostí, nabízí i zajímavou hru pro jednoho hráče. V necelých třech desítkách úrovní budete mít za úkol zlikvidovat protivníky i využívat své speciální schopnosti krakatice v hopsačkových sekvencích.

Ovládání hry je obstojné, po dlouhých kláních vás sice možná budou z držení většího ovladače bolet ruce, ale zase si můžete zvolit několik ovládacích metod včetně pohybové. My však zůstali u klasických analogových páček.

Fotogalerie
7 fotografií
Grafika Splatoonu je barevná skoro jako halucinace na LSD. Na hru je radost pohledět, animace jsou legrační, viditelnost velmi slušná a ty barvy... Ach ty barvy. Ztřeštěný hudební doprovod navíc skvěle podkresluje ujetou náplň hry. Tohle je sice akce převážně pro fanoušky Nintenda, ale zato vážně povedená!

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:
Originální pojetí multiplayerové akce
Zajímavý singleplayer
Pestrobarevná grafika
Minihra Squid Jump
Minusy:
Málo obsahu
Absence hlasové komunikace
Hra trpí několika nedodělanostmi

 

Infobox
Datum vydání: 29. květen 2015
Platformy: Wii U
Cena: 999 Kč
Výrobce: Nintendo Entertainment Analysis & Development No. 2
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ