Pokud jsou videohry vaší víkendovou kratochvílí a řadíte se k příležitostným hráčům, na Bloodborne rovnou zapomeňte. Tohle je hra pro ty, kteří mají rádi výzvy, pro ty, jež rozumí RPG, a hlavně pro ty, kteří mají desítky hodin času, aby tuto videohru dohráli. Tak co, máte na to?Bloodborne se odehrává v gotickém městě Yharnam, za které by se nestyděl žádný pořádný literární horor od Cliva Barkera. Obývají ho nemrtví, vlkodlaci a spousta dalších zrůd, které vám půjdou po krku. Atmosféra z něho čiší na každém kroku a zdánlivě připomíná viktoriánský Londýn, ale křížený s Noční můrou v Elm Street.

Po vzoru Dark Souls, ze kterých si novinka od kultovního tvůrce Hidetaka Miyazakiho bere mnohé, je hra sice nesmírně propracovaným RPG se zajímavým vývojovým systémem, ale stále se odehrává v reálném čase. Monstra tak budete sekat na kusy, střílet do nich i před nimi uskakovat, což je neocenitelný obranný manévr, který si musíte osvojit, chcete-li přežít.

Hororová atmosféra hry by se dala krájet.
Autor: Sony/From Software
O tom, že ale budete umírat, nepochybujte. Hned zpočátku hry zavítáte do říše mrtvých. Lovcův sen, jak se cestovatelský prostor mezi světy nazývá, nabízí možnost se vrátit na místo, kde jste skonali, a také získat nové schopnosti, rady atd. Přesunout se odsud můžete hned na několik různých míst.

V Dark Souls to byly duše (souls), v Bloodborne jsou o krvavé ozvěny (blood echoes), které vám dávají zkušenosti. Do zbraní lze narvat i speciální runy, které jim dodají speciální schopnosti. A když už jsme u zbraní, vězte, že je z čeho vybírat. Sekáčky, meče i masivní sekyry jsou skvělým způsobem, jak rozdělit protivníky vedví.

Střelné zbraně jsou nedílnou a nepostradatelnou součástí vašeho arzenálu.
Autor: Sony/From Software
Každá zbraň má navíc sekundární mód, takže se najednou z obřího devastujícího kladiva, se kterým však útok trvá několik vteřin, stane hbité kopí, kterým bodnete vlkodlaka do jeho chlupaté zadnice. V Bloodborne nejsou žádná kouzla, avšak chopíte se i střelných zbraní se vzácnou municí, která dokáže všem zrůdám zatopit.

Nebudeme si hrát na chytráky, Bloodborne je hra, kterou jsme nepokořili. Je to hra, se kterou stále bojujeme. Od vytvoření postavy v editoru přes první boje až k prvnímu pořádnému dungeonu jsme se trápili, umírali a nadávali. Tohle je vážně hardcore hra, která vám nedá nic zadarmo. Kdyby toho bylo na vás přeci jenom moc, můžete si alespoň pozvat další hráče do rozehrané hry na pomoc.

Bossové jsou obří, děsiví a tuzí.
Autor: Sony/From Software
Souboje s monstry jsou líté a děsivé, ale je to nic proti bitvám s bossy. Ty jsou natolik drsné, že vám z nich budou stát hrůzou vlasy na hlavě. K jejich poražení budete muset mít nejenom dostatečně nabušenou postavu a dostatek trpělivosti, ale budete muset také odhalit taktiku, jak je poslat zpátky do pekel.

Vizuálně je hra temná a ponurá. Přesně taková, jak má být. Grafika sice není nejhezčí, jakou jsme na PlayStation 4 viděli, ale vzhledem k rozlehlosti prostředí a daleké viditelnosti není špatná. Bohužel framerate není stabilní, nejvíce cuká při soubojích právě s bossy. To však bohužel nejsou jediné technické neduhy, které Bloodborne sužují.

Monstra mají děsivý design.
Autor: Sony/From Software
Ve hře se nalézají i bugy, které znemožňují postup hrou dál. Nám se například hned na počátku neobjevily zbraně k výběru, takže jsme nemohli postoupit dál. Restart byl nutný. Bloodborne také trpí extrémními nahrávacími časy. Když zemřete, čekáte 40 sekund na to, abyste se znovuzrodili v lovcově snu, a následně dalších 40 sekund, abyste se dostali tam, kde jste zemřeli. Hrůza.

Fotogalerie
8 fotografií
Vytrvalé hráče to však neodradí. A opravdu by nemělo. Bloodborne je totiž hra, která se vám hodně odmění, pokud u ní setrváte. Nabízí to, co mnohé jiné hry nikoliv. Pokud u této videohry vydržíte a pokoříte ji, můžete se po zásluze nazývat pravými herními mistry. Tak co, troufnete si na tuto výzvu?

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Extrémně propracované RPG
Atmosférická prostředí
Děsivě designovaná monstra
Desítky hodin hratelnosti
Vizuálně poutavé
Sekundární módy zbraní

 

Minusy:

Brutální obtížnost znepřístupňuje hru nováčkům
Šílené nahrávací časy
Pokles frameratu
Několik technických chyb

 

Infobox
Datum vydání:  25. březen 2015
Platformy: PlayStation 4
Cena: 1699 Kč
Výrobce: From Software
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ