Lara Croft and the Temple of Osiris je pokračování izometrické akce Lara Croft and the Guardian of Light, která vyšla před čtyřmi lety a představila archeoložku v klasické izometrické akci ovládané dvěma páčkami, z nichž jedna slouží k pohybu a druhá k míření. A zabodovala!

Teď je zde druhý díl, který se přesunuje z mayských chrámů do teplejšího Egypta. Lara se s nováčkem série, lehce oprsklým archeologem Carterem Bellem, vydává po starodávných památkách, aby nechtěně osvobodili prastarého a nabroušeného boha Seta, který je označkuje jako dobytek a prokleje je. Pokud kletbu nezruší, bude brzy po nich.Jenže dvojice archeologů neosvobodila jen padoucha, který jim jde po krku, ale i možnou záchranu a pomocníky Isis a Horuse, tedy matku a syna a, ehm, milence, kteří chtějí Seta poslat zpátky tam, kam patří. Zatímco archeologové pálí pistolemi a vystřelují lano, egyptští bohové se ohánějí holemi střílejícími paprsky, dokážou aktivovat prastaré mechanismy nebo vyvolat štít.

Pokud se rozhodnete hrát sami, budete se ohánět lanem i schopnostmi bohů zároveň, ale není to ono. Tou největší zábavou, kterou hra nabízí, je totiž kooperace. Ať už ve dvou, třech nebo čtyřech. V jednom obýváku nebo online. Dokud nevystřelíte lano přes nebezpečnou propast, po kterém přejde váš kamarád, nevíte, o jakou zábavu jde. Kooperace je naprosto báječná.

Hlavolamů si ve hře užijete spousty.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra se díky skvělému ovládání perfektně hraje a odsýpá. Hlavolam střídá akce a po dalším hlavolamu následuje třeba hopsačková pasáž, která prověří vaše akrobatické dovednosti. I když hra nemá Tomb Raider v názvu, typické vlastnosti této série nechybí, přestože se změnila perspektiva, kterou kamera titul snímá.

Mimo příběh je k dispozici i několik vedlejších výzev, které můžete splnit. Během hraní si zlepšíte zdraví a díky amuletům a prstenům i schopnosti. Ozbrojíte se kulomety, plamenomety, brokovnicemi nebo raketomety, které jsou neocenitelnými společníky v soubojích s bossy. Bitvy s nimi patří k tomu nejlepšímu, co hra nabízí. Budete muset zjistit slabá místa a opakovat klíčovou taktiku, než se budete moci postavit Setovi nebo i dalším bohům, jako broučímu Kheprimu, a porazit je.

Fotogalerie
13 fotografií
Životnost ale není silnou stránkou hry. Za sedm hodin je konec a k opětovnému hraní po splnění všech výzev moc důvodů není. Grafika je rozporuplná. Na jednu stranu je ostrá a plná detailů i oslňujících efektů, jako ohně nebo kouře. Na druhou stranu stojí animace za starou belu a modely postav vypadají spíš jako ze staré generace konzolí než z té současné. Lara Croft and the Temple of Osiris je ale stejně skvělá zábava, kterou nelze jinak než doporučit. Zvláště ke hře více hráčů.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

 

Plusy:

Hratelnost plná akce, hlavolamů a skákání
Perfektní kooperativní multiplayer
Zábavné souboje s bossy
Vydařené ovládání

 

Minusy:

Velmi krátké
Nudný příběh
Rozporuplná grafika

 

Infobox

Datum vydání:  9. prosinec 2014

Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC

Cena: 1199 Kč (konzole), 999 Kč (PC)

Výrobce: Crystal Dynamics

Vydavatel: Square Enix

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ