Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Velký test konzolí: Xbox One vs. PlayStation 4!

/
  • Blesk.cz podrobil nejvýkonnější konzole na trhu v Česku velkému testu.
    15. října 2014 ● 20:33

    Herní konzole, zařízení, která umožňují hrát ty nejnáročnější videohry s nejkrásnější grafikou v mnohem větším pohodlí než vsedě u PC. Konkurence je však silná, proto jsme se zaměřili na dvě nejsilnější konzole, Xbox One a PlayStation 4, podrobili je přísnému testu! Kdo s koho?

  • 1.

    Design

     

    Xbox One vs. PlayStation 4 – 0:1

    Velký test konzolí: Xbox One vs. PlayStation 4!
    Autor: Blesk/Microsoft/Sony

    Tady jasně vyhrává mašinka od Sony. Je menší a stylovější. Xbox One, který vypadá jako starý videopřehrávač, drtí svými ostrými rysy. K tomu má napájecí zdroj uvnitř, kdežto větší Xbox One ho má externě a k tomu hlučí. PlayStation 4 je navíc lehčí.

    Vítěz: PlayStation 4

     

  • 2.

    Výkon

    Xbox One vs. PlayStation 4 – 1:2

    Velký test konzolí: Xbox One vs. PlayStation 4!
    Autor: Blesk/Microsoft/Sony

    PlayStation 4 je o něco málo výkonnější, ale vskutku jen nepatrně a jak v čem. Obě konzole mají osmijádrový procesor, ale zatímco na PS4 je taktovaný na 1,6 GHz, u Xboxu One je to 1,75 GHz. Grafická karta konzole od Microsoftu je AMD Radeon taktovaná na 853 MHz. U konkurenta od Sony je to AMD GCN Radeon s 800 Mhz. Grafický systém PlayStation 4 má ale více shaderů (vyhlazovače). 1152 oproti 768 shaderům. Spousta her na Xboxu One navíc nemá Full HD rozlišení jako PS4 tituly, ale jen 900p nebo 720p.

    Vítěz: Remíza

     

  • 3.

    Ovladač

    Xbox One vs. PlayStation 4 – 2:3

    Velký test konzolí: Xbox One vs. PlayStation 4!
    Autor: Blesk/Microsoft/Sony

    Gamepad Xboxu 360 byl mnohem ergonomičtější a na držení pohodlnější než DualShock 3 u PS3. Jenže DualShock 4 se poučil z předchozích chyb, má zkosené spouště, prohlubně na analogových páčkách a k tomu dotykovou plochu. Xbox One ovladač je ale silný konkurent, spouště více připomínají spouště zbraní, tudíž jsou vhodné k hraní stříleček. Analogové páčky mají také prohlubně, ale navíc jsou rozmístěny asymetricky, takže lépe sedí v rukách. Na druhou stranu lze DualShock 4 nabít z USB, kdežto konkurent potřebuje tužkové baterky.

    Vítěz: Opět plichta

     

  • 4.

    Kamera

    Xbox One vs. PlayStation 4 – 3:3

    Velký test konzolí: Xbox One vs. PlayStation 4!
    Autor: Blesk/Microsoft/Sony

    PlayStation 4 kamera je přesná, snímá korektně, má dva 720P senzory a přijímá hlasové povely. Zná jich však o poznání méně než Kinect 2.0 pro Xbox One, stejně tak zná méně pohybových gest, hlasových příkazů a snímat dokáže méně osob. Tady Kinect s rozlišením 1080p a biometrickým skenováním vyhrává.

    Vítěz: Xbox One

     

  • 5.

    Kamera

    Xbox One vs. PlayStation 4 – 4:4

    Velký test konzolí: Xbox One vs. PlayStation 4!
    Autor: Blesk/Microsoft/Sony

    Obě konzole disponují širokým katalogem exkluzivních videoher. PlayStation 4 se pyšní sci-fi střílečkou Killzone: Shadow Fall, akční hopsačkou Knack nebo městskými akcemi inFamous: Second Son a inFamous: First Light. Oproti tomu se Xbox One pyšní perfektními závody Forza Morotsport 5, arkádovou variací Forza Horizon 2, zombie akcí Dead Rising 3 nebo sci-fi střílečkou Titanfall.

    Vítěz: Zase remíza

     

  • 6.

    Konzole v Česku

    Xbox One vs. PlayStation 4 – 4:5

    PlayStation 4 odstartoval v České republice již loni v listopadu, zatímco na Xbox One jsme si z jen těžko pochopitelných důvodů museli počkat až letos do září. PS4 má tak u nás velký náskok s více hrami. Na druhou stranu je Xbox One důstojný konkurent a velmi povedená konzole, která je jediná schopná PS4 konkurovat. Cena základních verzí je stejná, pohybuje se kolem 11 tisíc korun.

    Vítěz: PlayStation 4

    Celkový vítěz: PlayStation 4

    Resumé: Z našeho pohledu je PlayStation 4 povedenější konzole, ale jen nepatrně a závisí spíš na hráčových osobních preferencích, která mu bude vyhovovat víc.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Karel_21: v Alze mají nyní akce na herní konzole ... navíc připravili i super leták s hráčskou tématikou ... můžete si ho prohlédnout zde http://www.letakomat.cz/alza/paradni-loot/?page=2#preview

(30. 05. 2017 09:03)

neologyc: PS4 vyhrává z pohledu grafiky/výkonu. Třeba ale nechápu, že říkáte, že xbox a ps4 mají stejně kvalitní ovladač. Xboxí ovladač je úplně jiná liga. Dáte ho do ruky a ten trapný DualShock v mžiku odsoudíte jako věc, která do ruky prostě nesedí a má hrozné vibrace. Ostatně těch rozdílů mezi Xbox One a PlayStationem je plno - třeba www.xboxone.cz/srovnani-xbox-one-vs-ps4.html jich popisuje hodně. Já jsem si vyzkoušel oba a jednoznačně vybrat nejde - ale chci Skype a Kinect, takže Xbox.

(21. 12. 2014 16:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy