Nebudeme chodit kolem horké kaše či kolem rozpálené mičudy na prosluněném fotbalovém stadionu, FIFA 15 je přesně tím virtuálním fotbalem, který si chcete zahrát, pokud jste příznivci jeho polygonové podoby.

Nebudeme rozebírat to, co FIFA 15 má a nemá. Má totiž vše, co je potřeba. Kompletní soupisku týmů, nároďáků, všechny potřebné režimy a ještě mnohé navíc. V EA Sports si vždy všechno dokázali zařídit a zaplatit a fanoušci virtuálního fotbalu rozhodně nebudou zoufat, že v nejnovější videohře nemají svého oblíbeného hráče, nebo že mu není podobný.

Ostatně o grafiku se stará vychvalovaný Ignite Engine (PS4, XO, PC verze) a my mu opět smekáme. Postavy překypují polygony, jejich animace je hladká jako pověstná dětská prdelka, a ty efekty! Déšť, světla, bože, tohle je grafika, kvůli které se vyplatí mít konzole nové generace.

Těmi nejpodstatnějšími změnami oproti již vydařené FIFA 14 jsou vylepšená umělá inteligence, spousta nových animací brankáře, větší možnosti karetního Ultimate Team režimu a další drobná vylepšení. Že zde nejsou žádná zásadní vylepšení? Nejsou, tohle je fotbalová evoluce, ne revoluce.

Elá kop!
Autor: EA Sports
Umělá inteligence prošla značnou revizí. Ať jste v útoku, či se stavíte do defenzivy, je vaše úsilí neustále mařeno výpady umělé inteligence. Ta je totiž mnohem méně předvídatelná než kdykoliv předtím. Než se ji naučíte obejít, chvíli to potrvá. Ovládání je však tradičně skvělé, takže jakmile se s ním po několika minutách sžijete, už můžete s trochou fotbalové obratnosti dávat soupeřům na frak.

Gólmani, jejichž funkce ve FIFA dlouhé roky působila statickým dojmem, jsou nyní mnohem pohyblivější a chytřejší. Nemalou zásluhu na tom má jejich bohatší animace, takže máte při útocích na branku ještě větší pocit skutečné fotbalové hry, nikoliv hraní videohry. Ignite Engine je prostě pecka.

Fotogalerie
9 fotografií
Karetní hra Ultimate Team, známá i z hokejového NHL 15, je zpět. Tentokrát je v ní více kartiček, mají více atributů, a jestli se ji rozhodnete rozehrát, určitě u ní strávíte více času. FIFA 15 je ultimátní virtuální fotbal, to nejlepší na trhu, má kompletní českou lokalizaci, a pokud kopané holdujete, měli byste tento kousek minimálně vyzkoušet. Stojí za to!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Perfektní grafika
Televizní prezentace
Po všech stranách vylepšená umělá inteligence
Propracované animace gólmanů
Větší možnosti karetní hry Ultimate Team

 

Minusy:

Absence hned několika režimů
Hra působí nedodělaným dojmem
Umělá inteligence pokulhává

 

Infobox

Datum vydání:  12. září 2014

Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, PC, Wii, mobily

Cena: 1699 Kč (konzole nové generace), 1499 Kč (konzole současné generace), 1199 Kč (PC), 999 Kč (Wii)

Výrobce: EA Sports

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: CZ