„ Windows 10 budou nejkomplexnější platformou vůbec,“ prohlásil šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson. Nová verze vlajkového produktu Microsoftu, který stále běží v drtivé většině osobních počítačů na světě, cílí hlavně na lukrativní firemní trh, který obecně ignoroval Windows 8. Systém Windows 8, který firma před rokem aktualizovala na Windows 8.1, se zatím příliš nerozšířil.

ZÁSADNÍ NOVINKY WINDOWS 10

Menu startu – Známé startovní menu je zpět, ale nyní budu mít upravitelný prostor pro vaše oblíbené aplikace.

Všechny aplikace běží ve Windows - Aplikace z Windows Store se nyní otevírají ve stejném formátu jako aplikace na ploše, takže může být změněna jejich velikost, lze je přidat na lištu rychlého výběru apod.

Více ploch – Vytvořte si několik ploch pro různé účely a projekty. Jednoduše mezi nimi půjde přepínat.

Rychlejší vyhledávání souborů – Prohlížeč souborů zobrazuje poslední soubory a zobrazené složky. Orientace v počítači tak bude jednodušší.

Přepínání zobrazení – Windows 10 budou mít tlačítko pro rychlé přepínání mezi otevřenými soubory a plochami.

Více věcí na obrazovce – Na obrazovce budete moci mít až čtyři aplikace v novém zobrazení. Windows 10 navíc nabídnou, co do prázdného místa umístit.

Microsoft slíbil, že Windows 10 budou pro uživatele snadno pochopitelné, a to bez ohledu na to, jakou verzi Windows nyní používají. Například nabídka "start" u Windows 10 bude stejná, jako u Windows 7. Místo ikon budou dlaždice, které se objevily ve Windows 8. Microsoft se však nevzdává své snahy překlenout propast mezi počítači a mobilními zařízeními a nové Windows budou mít funkce dotykové obrazovky.

Windows 10 mají také pracovat na různých přístrojích, od telefonů po herní konzole. V současnosti má Microsoft tři hlavní systémy - Windows 8 pro tradiční počítače a tablety, Windows Phone 8 pro mobilní telefony a Xbox pro jeho herní konzole. Díky sjednocení systémů budou vývojáři softwaru moci snadněji vytvářet aplikace pro různé přístroje.

Nynější systém Windows 8 vyvolal mezi uživateli vlnu nespokojenosti. Měl být ambiciózním pokusem o přepracování Windows s ohledem na potřeby uživatelů tabletů, což však odradilo a zmátlo tradiční jádro zákazníků, kteří používají myš a klávesnici. Symbolem nespokojenosti mezi zákazníky se stala vlna požadavků za navrácení tlačítka "start" do základní nabídky.

Fotogalerie
7 fotografií