Nemluvný hrdina s tajemnou minulostí se s rodiči přestěhoval do městečka South Park, kde se seznamuje s novými přáteli, druhy ve zbrani a zároveň známými postavičkami z jednoho z nejsprostějších animovaných seriálů pro dospělé všech dob. Pokud vám vadí sexuální a fekální humor, vezměte rovnou nohy na ramena.

Jako ve spoustě jiných RPG, i v novém South Parku si svého hrdinu stvoříte sami pomocí editoru. Jakmile si pohrajete se vzhledem tak, aby vypadal dle vašich představ a samozřejmě ve stylu televizního seriálu, zvolíte si jedno ze čtyř zaměření. Vaše postava může být válečníkem, mágem, zlodějem nebo Židem.

Hra za Žida

Čtyři třídy se zaměřují na fyzické útoky, magii, kradení a nárůst síly v okamžiku blížící se smrti. Právě tu ukáže Žid, který je však jinak svým zaměřením až příliš podobný zlodějovi. Hra je tak netaktní, jak jen může být. Je to i tím, že se příběh zrodil v šílených a ujetých myslích Matta Stonea a Treye Parkera, kteří jsou otci televizní předlohy.

Hrát můžete za válečníka, mága, zloděje nebo Žida.
Autor: Ubisoft

Příběh je provázán s poslední, 17. sezonou seriálu, takže se setkáte s velkým čarodějem Cartmanem i s princeznou Kenny. Vaším úkolem je najít pradávný artefakt, kterým je, ehm, klacek pravdy. Ten ukradli zlotřilí elfové a je na vás, abyste ho za každou cenu získali zpět. Na svém dobrodružství se projdete celým South Parkem a podíváte se do lokací, které znáte z TV obrazovky. Mezi těmi vzdálenějšími vás převeze postižený Timmy ve svém spřežení.

Od zkušených tvůrců RPG

Všechna zákoutí, všechny dvorky, domy i další budovy prohledáte ve stylu RPG. To znamená, že namísto truhel budete prohledávat šuplíky. The Stick of Truth je parodií na hry na hrdiny, ale zároveň je důstojným a plnohodnotným zástupcem tohoto žánru. Ostatně, za hrou stojí Obsidian Entertainment, tvůrci Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords nebo Dungeon Siege III.

Na svých cestách se budete seznamovat se známými postavičkami a získávat nové přátele, a to v moderní podobě – na sociální síti! Zatímco nejrůznější předměty můžete nakoupit v obchodě nebo posbírat průzkumem okolí, zkušenosti k vývoji postavy a nabytí nových schopností získáte pouze bojem, ze kterého vyjdete jako vítěz.

Boje probíhají na tahy, ale obsahují prvky v reálném čase.
Autor: Ubisoft

Boj na tahy s prvky v reálném čase

Bojový systém je tahový, postavy se v akci střídají. Každá postava má několik tahů, takže se může například nejdříve uzdravit lektvarem a poté zaútočit. Útoky probíhají sice tahově, ale s prvky v reálném čase. Jakmile se váš hrdina přiblíží k protivníkovi, musíte zmáčknout tlačítko ve správný okamžik pro silnější úder.

To platí i pro speciální útoky. Po některých, jako například drcení koulí, zůstane protivník v bolestech omráčen na zemi několik tahů. Pozor si ale musíte dávat i vy, a to v případě, že začnete krvácet nebo budete otráveni. V tomto případě se nevyplácí uzdravení a léčení nechávat na poslední chvíli.

Vývojový systém není komplikovaný a za získané zkušenosti snadno zlepšíte své schopnosti včetně toxických pšouků. Stejně tak lze i snadno vybavit svého hrdinu nejrůznějšími zbraněmi a výbavou. Škoda jen, že pohyb ve všech těch menu je tolik zdlouhavý. A to včetně sociální sítě. Samotná hra vydrží zhruba na 12 hodin, ale k dispozici je celá řada vedlejších úkolů, které životnost prodlouží.

Banda sprostých hrdinů je připravena získat klacek pravdy zpět.
Autor: Ubisoft

Vizuálně stejné jako seriál

Vizuálně je The Stick of Truth asi nejvěrohodnějším zpracováním televizní předlohy. 2D grafika je totiž identická s podobou seriálu a je radost na ni pohledět. To samé platí o dabingu postav, o který se samozřejmě postarali dabéři seriálu. Hra je natolik vtipná, že i její hudba vás rozesměje. Paroduje totiž epické motivy velkofilmů i třeba střílečky Halo.

Tou nejsilnější zbraní dost možná nejvulgárnější videohry všech dob je její humor. Pokud vám styl South Parku sedne, budete se smát od začátku až do konce. Už jenom samotné pojmenování postavy je k popukání. Zadáte vlastní jméno a hra se vás zeptá, zda se chcete jmenovat p***s. Vyberete, že ne, ale stejně s tímto jménem skončíte.

Fotogalerie
8 fotografií

South Park: The Stick of Truth je hra, ve které budete tlačit exkrementy do mísy, narazíte na onanujícího muže přímo při akci a vyvoláte tornádo z hovínek. Bez legrace. Tedy že to myslíme vážně. Tohle je totiž jedna velká legrace a po předchozích otřesných pokusech o videohru je tato novinka konečně (ne)důstojnou adaptací právem kultovního seriálu.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Jedna z nejvěrohodnějších adaptací seriálu
Nesmírně vulgární, nesmírně vtipné
Parodie na RPG a zároveň propracovaná hra
Stylová grafika identická s předlohou
Povedený bojový systém

Minusy: 

Třídy Žid a zloděj jsou si podobné
Někdy zdlouhavý pohyb v menu

 

Infobox
Datum vydání:  7. březen 2014
Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1399 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Obsidian Entertainment
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ